Къщата за лични гости на Кастра Рубра печели архитектурни награди

© Минко Минев

Макар алчността на шепа кофти хора от политическата класа и техните семейства да е превърнала определението къща за гости в нарицателно за лакомия и смайващо лош вкус, съществуват приятни и прозрачни примери за добри намерения, завършили с наистина забележителна, но всъщност и доста незабележима архитектура.  От онази, която тихомълком влиза в специализираните издания, печели една-две номинации и награди от воле, появява се в авторитетните чужди медии и дава известни надежди, че публичната архитектура в България все по-често изглежда както трябва.

© Минко Минев

Тазгодишният първенец по естетическа нормалност у нас е къщата за гости на винарна Кастра Рубра – сграда на 2019 в конкурса на Камарата на архитектите в България. Вероятността никога да не сте я виждали и чували извън професионалните среди е доста голяма – причините за това са елементарни, но за тях след малко. Дори един бърз и невнимателен поглед към снимките на този забележителен проект обаче демонстрира ясно защо тази къща за гости надделява сред общо 46 получени заявки и 15 номинирани сгради в анкетните карти на международното жури от конкурса на КАБ.  

© Минко Минев

Разположена в обезлюденото харманлийско село Коларово, наградената къща за гости се вписва много елегантно в терена на Кастра Рубра по склоновете на Южен Сакар. Когато решава да построи своята винарна през 2011 в центъра на Коларовския лозов масив, компанията зад популярната марка Телиш заварва множество изоставени къщи и едва 15-тина души, които продължават да живеят там. С нарастването на своята популярност, винарската изба започва да предлага задължителните за подобни места винени турове и дегустации на своите клиенти и партньори и бързо осъзнава нуждата от място, където последните да могат да пренощуват спокойно.

© Минко Минев

Тогава се заражда и идея на архитекта на винарната Тодор Обрешков и неговите колеги-архитекти Теодора Алексиева и Пламен Тодоров от Zoom Studio за къща нагоре по хълма над селото, свободно разположена сред природата и не доминираща нито нея, нито околните постройки по какъвто и да било начин. Точно обратното – максималното сливане в съществуващия наклон е осъществено чрез три стъпаловидни нива, свързани последователно с надлъжен централен коридор и стълбище.  

© Минко Минев

Най-горното входно ниво е определено за рецепция, голям хол с панорамна гледка, трапезария и кухня. Средното ниво е за дегустационна зала, енотека, фитнес зала, две големи стаи и няколко технически и обслужващи помещения. Слизането от най-горното ниво по стълбите към залата за дегустации и стаите е замислено като контрастно изживяване, наподобяващо подход във винарна. Дългият коридор пък е осветен над стълбите, за да стимулира гледката към далечината.

© Минко Минев
© Минко Минев
© Минко Минев

Още преди влизането в самата сграда обаче се забелязва явната препратка към винарската изба на Кастра Рубра чрез избора на материали, обеми и конструкции. Доминантният акцент в интериора и екстериора може да бъде описан само с две (вълшебни – бел.ред.) думи – видим бетон, навсякъде и по много. Всички основни стени и повърхности са изградени именно от него. Външните стени пък са облицовани с каменна зидария. Прозорците са големи, бетонните козирки изтъняват към контура, а цялата сграда е с плоски терасовидни покриви.

© Минко Минев

Красивото вписване в терена предвижда стаите да са на най-долното ниво и да имат директна връзка с природата навън, което им осигурява необходимата самостоятелност и уединеност. Другата важна идея на проектантите е всяка една от тях да има различно обзавеждане по индивидуален интериорен проект за повече разнообразие на гостите. За целта, интериорите на деветте стаи са поделени между архитектите на Zoom Studio и Dontdiy, които създават ужасно красиво и привлекателно дизайн порно с минимализъм, стъклени бани, бетон, бетон, бетон и малко дървении за разкош.

© Минко Минев

Всичките девет големи стаи са близки по дух, но различни по изпълнение. DontDIY комбинира видимия бетон със скандинавската атмосфера на елегантно масивно дърво, собствената си линия мебели и настилки с фигурален десен, Zoom пък редува минимално обзавеждане ала арт инсталация или шоурум с красиви етажерки. Дългите бели пердета и огромните стъклени бани обаче са абсолютно навсякъде.

© Минко Минев
© Минко Минев
© Минко Минев
© Минко Минев

Уви, добрите новини свършват дотук. Въпросната къща за гости не е довършена на сто процента и всъщност е част от много по-амбициозен проект без точна дата за финализиране, който предвижда още една подобна къща за настаняване, връзка между двете с подземен тунел, басейн, спа зона и голям ресторант. Това е и причината да не присъства нито на страницата на Кастра Рубра, нито в обичайните платформи за онлайн резервации, нито където и да било, освен в сайта на архитектурните награди.

© Минко Минев

Казано по друг начин, за да я посетите с приятели за секси уикенд или архитектурен туризъм, трябва да познавате собствениците и да ви поканят. Ако последното е факт – честито. Ако не, чакаме финала на проекта, за да се отдадем на качествено мерло и литература в аскетична атмосфера от суров бетон сред безвремието на красив и спокоен пейзаж.  

© Минко Минев

Всички проекти в Български архитектурни награди за 2019 са онлайн тук. Zoom Studio е тук. Ахитектурната и интериорна фотография на Минко Минев е тук. Вината на Кастра Рубра са навсякъде.