Светослав Тодоров пуска аудио сборник с микро истории

Пандемичната липса на събития освобождава Светльо Тодоров от блъскане по поредния концерт на Indioteque и му оставя много време за основното му занимание, а именно да пише сериозно.

Освен в Дневник, Капитал и Виж!, Светльо обича да пише проза и мейли с тема Нова книга, но не точно. След сборника си от 2014 и тънкия зин от 2017, Тодоров издава Нищо няма да ти се случи – обещаващ аудио сборник от микро истории в сивата зона между краткия разказ и поезията в проза.

© Светослав Тодоров

Десетте абстрактни и често пъти сюрреалистични фрагментарни винетки са писани измежду много други през последните три години, преди авторът да реши, че си подхождат заедно и е добра идея да ги обедини в съвсем нов формат. Измисленото преди настоящите събития заглавие е вдъхновено от мемоарите на Стефан Цвайг Светът от вчера (1943) за живота му преди и по време на Втората световна и песента на Pet Shop Boys It Couldn’t Happen Here (1987), записана реакция към епидемията от СПИН в края на 80-те.

Светльо предполага, че е търсил нещо, което да опише чувството за надвиснала опасност, но и пролуките, през които търсим спокойствие. Десетте текста оставят празно място и точки, които читателят/слушателят да допише в ума си. А и във времето успяха да ми останат интересни – представям си различни неща, докато ги препрочитам, но вече (почти) нямам идея какво ги е провокирало.

© Светослав Тодоров

За сметка на това, Тодоров има много конкретна идея как да ги представи с гласа и душата на актрисата Ина Добрева (Денят на бащата, Господин Х и морето и Презрението в YouTube канала на Сфумато) и специално създадената за проекта дроун и амбиент атмосферична музика от Стоимен Стоянов (Nocktern, Them Frequencies). Исках тези истории да са нещо повече от думи и да предизвикат различен тип преживяване от другата страна – тук гласът на Ина и музиката на Стоимен дойдоха на помощ и оттогава за мен този малък проект е с трима автори.

Нищо няма да ти се случи продължава непланираната традиция всеки нов сборник на Тодоров да е в различен формат. Ако подкрепите проекта в Bandcamp, освен аудиото получавате историите и в електронна версия.

Нищо няма да ти се случи на Светослав Тодоров е онлайн тук.