Круизерът BMW R 18 има корени в миналото и планове за бъдещето

След миналогодишните смели прототипи Concept R 18 и Concept R 18 /2, мотоциклетното подразделение на BMW влиза съвсем официално в отбора на американските круизер модели с R 18. За разлика от спортните модели на BMW Motorrad, първият круизер на баварците стъпва на легендарните рамене и класическа дизайн естетика на жестокия R 5, но премества фокуса върху ездата без излишно технологично фукане, а с акцент върху позитивните вибрации на най-мощния боксерен двигател въобще.

BMW залага на въпросния агрегат още от 1923 не за друго, а защото е убедителен. R 18 обаче е интересен модел заради сериозното постижение да побере грамадния 1802-кубиков двуцилиндров двигател с максималната мощ от 67 kW (91 конски сили) при 4750 оборота.

Иначе самият силует на новия R 18 е очевиден мускулест реверанс към класическия R 5, пърпорил по новите германски аутобани през 1936 със своята крачна (в смисъл, че се оперира с левия крак) четиристепенна скоростна кутия. Дизайн естетиката на новия круизер следва своя прадядо в много функционални и стилистични детайли като формата на предния фар например. Изчистената и издължена ниска линия на рамата от шлифованата стоманена рама обгръща мощния двигател, маркиран с новата емблема на компанията. Има достатъчно възможности за персонализация на всяка поръчана машина за максимална индивидуалност, но първо ще се занимаем да сравним двете машини сантиметър по сантиметър. Като малките деца, какво да се прави.

Повече информация за новия BMW Motorrad R18 има тук.