Гледайте филма за Dieter Rams (и после почерпете режисьора)

Човекът с черната тениска и сериозния поглед на горната снимка е една от причините да целуваме ръка и да ударим някой лев по сметката на Gary Hustwit – филмовият режисьор, който пуска всички свои досегашни заглавия за безплатно гледане периодично в рамките на седмица покрай кризата с COVID-19. Без кредитни карти, без нарочни абонаменти, без регистрации, напълно свободно и удобно във Vimeo със субтитри.

Филмът тази седмица е посветен на същия този господин с тънки рогови рамки от началото на миналия параграф. Dieter Rams е един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света през последните 50 години. Дори да не сте чували името на 87-годишния симпатяга от Висбаден, неимоверно сте се сблъсквали с абсолютно иконичната му работа.

Кафемашината, самобръсначката, радиото, калкулатора, часовника и будилника на Braun? Той е. Четката за зъби на Oral-B? Библиотеката 606 на Vitsoe? Пак той. Продуктите на Apple? Не баш, но почеркът върху идеите и естетиката на американската компания е повече от очевиден. Макар сега да съжалява, че е бил дизайнер, практическата и житейската философия на германеца за по-малко, но по-добро е по-актуална от всякога.

Rams е първият и страшно увлекателен документален портрет на великан в продуктовия дизайн, който обаче оставя и много храна за размисъл относно консуматорството, материалиализма и перспективите пред устойчивото развитие на дизайна въобще. Влиянието на Rams се простира и до известните му десет принципа на добрия дизайн, които насърчават простотата, честността и сдържаността, белязали цялата му кариера. Споменахме ли, че филмът е озвучен от оригиналната музика на Brian Eno? Може да го гледате безплатно до 14 април онлайн тук:

Ако ви хареса, не забравяйте да почерпите Gary Hustwit с едно петаче в Paypal (50% от парите отиват за борба с пандемията в Ню Йорк) или си изберете плакати, тениски, сувенири и мърч от всичките му филми (включително и Rams) в онлайн магазина на Oh You Pretty Things.