Документалистика

Все по-осезаемата достъпност на добри камери и фотоапарати с отлични възможности за заснемане на видео правят така, че производството на документални филми да е във върхов етап през последните години. Поглеждаме малко встрани от иначе любимите военни Restrepo и To Hell and Back, за да добавим още три заглавия към списъка на Boyscout Watch Later в IMDB.

Town of Runners

Town of Runners е филм на етиопските бегачи на дълги разстояние и по-конкретно за родените в градчето Bekoji, което са намира на 2810 метра надморска височина, има 16000 души население, 8 златни медала от Олимпийски игри, 32 титли от Световни първенства и 10 Световни рекорда. Филмът проследява развитието на две млади момичета, които са се засилили по същия път и като нищо съвсем скоро ще познаваме добре имената им. Режисьор на Town of Runners е Jerry Rothwell. Официалната премиера е на 20 Април.

Something from Nothing: The Art of Rap

Режисьорският дебют на Ice-T разказва за първите години на популяризирането на хип-хоп музиката и превръщането й във фактор в съвременната поп култура. Ice-T не е пропуснал нито един от големите имена – Afrika Bambaataa, Big Daddy Kane, B-Real, Common, DJ Premier, Grandmaster Caz, Ice Cube, Ice-T, Immortal Technique, Kanye West, Kool Keith, KRS-One, Lord Finesse, Marley Marl, Nas, Q-Tip, Raekwon, Rakim и много други. The Art of Rap излиза на 15 юни.

A Man’s Story

A Man’s Story e нищо повече от историята на Ozwald Boateng –  първият чернокож шивач на Savile Row, бивш главен дизайнер на мъжката колекция на Givenchy и въобще човек, който е преживял фалит, два развода и все пак е успял да радикализира в добрия смисъл на думата традицията в мъжките костюми, с което си е заслужил място до великите нови шивачи като Carlo Brandelli например. Документалният филм за Boateng е сниман в продължение на 12 години и вече успя да си навлече доста критика заради навика на дизайнера да говори за себе си в трето лице и прекалено дългите моменти на възхвала от приятели и клиенти без да се набляга особено на това защо е добър шивач и как всъщност работи. Все пак, длъжни сме да проверим сами. A Man’s Story е на пазара.

The Ballad of Genesis and Lady Jaye

[vimeo]http://vimeo.com/17892187[/vimeo]

Genesis Breyer P-Orridge e доста важна фигура за ъндърграунд музиката през последните 30 години със своите групи препънк и постпънк групи Throbbing Gristle (1975 до 1981) и Psychic TV (1981 до днес). Филмът на Marie Losier е интимен и много въздействащ портрет на живота и работата на един страхотен артист и музикален пионер като Genesis и неговата друга половинка и колаборатор Lady Jaye, които се отправят на смел поход срещу обществото мнение и традиция чрез много пластични операции, за да постигнат сексуалната трансформация в основата на проекта им Pandrogyne. Идеята е Genesis да заприлича на своята муза Lady Jaye с изрусена до бяло коса, плътни устни и златни зъби, които не могат да останат незабелязани. Уникален живот и експеримент, моделиран около най-важния човек за музиканта – тяло на показ и истинска любовна история от тези, които иначе няма как да видим.