Alles gut: Цялата история на Adidas в една дебела книга

Разглеждайки стотиците страници с иновативни дизайн, градски икони и свръхуспешни звездни колаборации, двамата братя Adolf и Rudolf Dassler има за какво да бъдат доволни стотина години след изобретяването на първата им спортна обувка. Самият Adi развива едноименната компания по далновиден начин, като моли атлетите да връщат износените си обувки, за да анализира специфичните им нужди и да ги съхранява на своя таван.

Така започва и историята на прословутия архив на Adidas, който се слави и като един от най-големите в съвременния свят на спортните марки. Фотографите Christian Habermeier и Sebastian Jäger го документират в изключителен детайл от години, което е добре дошло за Taschen и последната дебела книга на немското издателство.

Личната легенда на Adi е циментирана в първата визуална монография на Adidas, която събира повече от 350 популярни и не чак толкова популярни модели, невиждани досега прототипи и единствени бройки. Използването на възможно най-модерните технологии за заснемане и репродукция без манипулация позволява да видим всеки детайл, петно, автограф и следа от износване, които бележат чифтовете в богатия архив на Adidas. Не са пропуснати и историите на атлетите, които ги носят – от футболния отбор на ФРГ през 1954 и Kathrine Switzer от бостънския маратон през 1967 до лимитираните модели и колаборации с Madonna, Lionel Messi, Kanye WestPharrell WilliamsRaf Simons, Stella McCartney и Yohji Yamamoto.

Или както обичаме да казваме напоследък – енциклопедията добра. Апропо, Foot Court разпродава единични чифтове кецове по 60 лева, сред които и знакови модели като Gazelle, Samba и Superstar. Играем.

The Adidas Archive. The Footwear Collection (644 страници, твърди корици, близо 6 килограма, Taschen) струва 200 лева онлайн тук.