На Mark McNairy не му пука за колежаните и всичко останало

Сериозният джентълмен на снимката с камуфлажния бомбър, слънчевите очила и бежовата шапка с периферия се казва Mark McNairy – стряскащо добрият самоук дизайнер и визионер зад марката Mark McNairy New Amsterdam, креативният директор на Woolrich Woolen Mills, а също и на Bee Line и BBC Black, две от колаборациите му с Pharrell Williams и Billionaire Boys Club. През годините името му е било замесено в проекти с други интересни марки като Keds, Timberland, Adidas, Heineken и Zippo, без да забравяме номинациите за награда Woolmark, наградата за най-добър нов мъжки дизайнер в Америка според GQ и най-стилен мъж на годината според Complex. Най-хубавото му качество обаче е тоталната насмешка и язвително чувство за хумор, с което се отнася към всичките си постижения, а и към живота като цяло. Съвремениците му като креативния директор на GQ Jim Moore отбелязват нуждата от малко шега и несериозност в модната индустрия и определя работата на McNairy като умно, духовито и много готино облекло за мъже, които имат достатъчно добро чувство за хумор и търсят своя собствен стил. И макар дрехите му често да изглеждат като жертва на хулигански и много подривен прочит на preppy стила, McNairy е един от малкото дизайнери, които всъщност имат класическо мислене и разбиране на правилата и занаятчийските традиции в американската и английска мода и умеят да ги смесват и преоктирват безобразно добре с референциите от уличната мода и концептуалните си идеи.

Първото му книга F**k Ivy and Everything Else е продължение на жизнената му философия за мода и мъжко облекло и маниери и въобще много забавна квинтесенция на безпардонното му fuck off отношениe като първа божа заповед и бизнес модел за всичко и всички. Именно човек като него е способен да напише кратък и много откровен (да се чете некомерсиален) наръчник за мъжкия стил, маниери и важните неща в живота, който трябва да се живее истински и не без здравословното чувство за ирония, сарказъм и лека насмешка. В книгата си McNairy пише кратко и сардонично за модерното и традиционно мъжко облекло и оформя наръчника си ироничен съвременен прочит на японската класика от 1965 Take Ivy, виновна за последната вълна на preppy стила от 2010. По ирония на съдбата именно McNairy е смятан за един от най-влиятелните проповедници и иноватори в типичния за американската бръшлянова лига колежанския стил. Циничният Mark не пропуска да покрие основните опорни точки в мъжкия гардероб (тъмносиният блейзър, черните обувки на Church’s и вълнените панталони с басти) и основните му съвети за по-добър и лесен ежедневен живот (мълчанието е злато, винаги носи писалка и пари в брой) и, разбира се, още по-добър външен вид (носи само една интересна дреха върху себе си в един и същи момент). F** Ivy and Everything Else се чете бързо, звучи съвременно, имунизирано е срещу клишетата в жанра, поставя основите на доброто поведение, маниери и облекло и насърчава читателите да си размърдат мозъка и да не се взимат прекалено насериозно. Така де, все пак трябва да знаем правилата, преди да се научим как да ги нарушаваме добре.

Не си купувай боклуци само защото са намалени. Най-вероятно, когато ги носиш, ще изглеждаш като човек, който трябва да стои с намалена цена в кошовете за разпродажба.

Не се ебавай със съвършенството. Купи си запалка Zippo, независимо дали пушиш или не. Не се знае кога може да ти потрябва, за да подпалиш нещо.

Шапките не са за всеки. Ако ще носиш шапка, носи я като хората, а не си я слагай просто. И моля те, сваляй я докато вечеряш, освен ако не се казваш Dwight Yoakam.

F**K IVY and Everything Else (176 страници, твърди корици, Harper Design) на Mark McNairy струва €25 и може да бъде поръчана онлайн тук.