Живот в сенките: още един стилен и силен сериал за шпиони

© Sami Kuokkanen/ Zodiak Finland

Програматорите на Epic Drama знаят как да избират стилни сериали. Едва съвзели се от последните епизоди на Подводницата и маратона с всички сезони на Ендевър (без да забравяме и Малтезе), ТВ каналът предлага да се запознаем отблизо с още един напрегнат и красив шпионски трилър за безскрупулни агенти, мъже с тиранти и мадами с пищни рокли.

Едва ли подозирате, че най-горещата точка на Студената война в средата на 50-те години от миналия век не е Вашингтон или Москва, а Хелзинки – финландската арена на сблъсък между ЦРУ и КГБ, които се борят за надмощие в навечерието на местните президентски избори от 1955. Граничещата с Швеция, Норвегия и Съветския съюз малка скандинавска държава е притисната като сандвич между Изтока и Запада заради стратегическото си местоположение, чието оцеляване зависи от умелото лавиране между две суперсили на ръба на тотална война.

© Sami Kuokkanen/ Zodiak Finland

Създаденият от тандема майка и дъщеря Kirsti и Katri Manninen финландски сериал Живот в сенките разбива традициите в северната телевизия да залага предимно на мрачни, исторически или съвременни истории за ежедневен реализъм, а не на качествени драми в духа на Родина,  Дойчланд 83 и Американците и филми като Дама, поп, асо, шпионин. Излъчената преди година у дома си поредица започва да обикаля света на гърба на други европейски тематични заглавия като На тъмно с история за таен шпионски отряд, който пази неутралитета на Финландия, но се дъни опасно с кражбата на свръхсекретни документи, завършила със смъртта на вражески агент.

© Sami Kuokkanen/ Zodiak Finland

В същото време, главната героиня Helena Korhonen (Emmi Parviainen) си учи спокойно в университет в Ню Йорк, когато е нападната от мистериозен мъж. Младата девойка успява да се защити (неслучайно първият епизод е кръстен Кървави юмруци), но нейният кръстник Yrjö (Hannu-Pekka Björkman) остава притеснен. Не просто защото я чувства близка, а и защото ръководи Юмрукът – секретната служба за сигурност, оплескала нещата в предишния параграф. Веднъж завърнала се от САЩ, Helena е преследвана от смътни спомени от детството, а незадоволителните отговори на Yrjö не и оставят друг избор, освен да се присъедини към тайната организация и да потъне в дебрите на шпионажа от Студената война.

© Sami Kuokkanen/ Zodiak Finland

Десетте епизода на Живот в сенките увлича със своята наситена, детайлно изпипана и често пъти брутална атмосфера, в която не липсват влизания с взлом, разминавания със смъртта на косъм разстояние, солидни дози насилие и умело съчетание на исторически факти с художествена измислица. ЦРУ разследва убийството на един от своите, KГБ натиска за повече влияние, а Helena и Юмрукът се опитват да предотвратят превес на която и да е от враждуващите страни между срещите си с реално съществували личности като подкрепяния от Щатите опозиционен кандидат Fagerholm, президента Paasikivi и флиртуващия с братушките министър-председател Kekkonen.

© Sami Kuokkanen/ Zodiak Finland

По думите на режисьора AJ Anilla, цялостната атмосфера, костюми, светлина и сценографията на хитовия финландски сериал нямат нищо общо с типичните сканди ноар драми и са вдъхновени от Карол на Todd Haynes (Мислихме за нашия сериал като за извънбрачно дете на филма на Todd Haynes и телевизионното мислене на J.J. Abrams), преди до еволюират до нещо непознато за тамошната телевизия. Освен това, сериалът е рядко изключение от често срещания небалансиран поглед върху Студената война – действието се развива на неочаквано и сравнително малко място, всички се познават, а опитите на двете велики сили да наклонят везните в своя полза и да повлияят върху президентските избори често се изчерпват с пръскането на много пари.

Резултатът е повече от приятен: Живот в сенките е потентен микс от 50-тарски блясък, мръсни номера, скъпи вечери, предателства, танцови забави и брутален екшън, който може да те погуби.

Живот в сенките стартира на 27 август от 22:00 по Epic Drama.