Нева Балникова събира яки бижута в изложба на Свети Валентин

Плексигласови пръстени на Милко Бояров, 390 лева © Михаил Новаков

Идеята зад последното събитие на Нева Балникова и Ко-Оп се ражда покрай един много специфичен ужас. Всеки бижутер страда от онзи натрапчив кошмар да му поръчат още една обица, защото другата е изчезнала безследно след феноменална нощ навън. Самото име пък е заигравка със Свети Валентин и така получаваме Lost & Found – супер изложба на жестоки авторски бижута от някои от най-добрите съвременни български дизайнери, които трябва да познавате, а и да притежавате в някакъв момент според вкуса.  

Докато селектира и курира предстоящата изложба, Нева мисли не само за бижутата като модели, но и за историята на техните собственици, които ги губят или откриват в пряк и преносен смисъл. Изгубен, този обект престава да бъде принадлежност и се превръща в предмет с история от миналото, която се разказва в настоящето. Така всички тези истории съдържат една интимност – дали намерени под завивките, на тоалетното шкафче, под леглото или навън, те са разказ с маркираната визия и символика на един елемент.

От ляво надясно: кварцово колие на Николай Сърдъмов (180 лева) и златен пръстен на Нева Балникова (250 лева) © Михаил Новаков

Освен Балникова, част от Lost & Found са познати и страшно добри дизайнери на бижута като Цветелина Алексиева (използва стара японска техника mitsuro в съвременен вариант за своите пръстени, но не се бои и от изображенията на стари марки със сублимация върху метал), Милко Бояров (движи метала по овал като дим и разтегля в плексиглас до начална изходна точка), Теодор Лулчев (галванизира хляб и малки скулптурни форми със собствено движение), Николай Сърдъмов (прахово боядисани ловни мотиви на препускащи хрътки в брошки с контрастиращ пин за ревери, кръгли топки в сигнално оранжево), Евгения Цанкова (експериментира с анодизиран алуминий, но има и фини брошки ала стръкчета трева) и марката Артефакти на Атанас Константинов (матови математически насечени кристали в пендативи).

Асиметрична обица с перла на Нева Балникова, 160 лева © Михаил Новаков

Повечето бижута са единични бройки и могат да бъдат купени и взети директно на място и на момента, без да чакате нетърпеливо до края на експозицията. Най-добре минете още на откриването, защото едва ли ще се задържат дълго.

Колие на Евгения Цанкова, 165 лева © Михаил Новаков
Халки на Милко Бояров, 350 лева © Михаил Новаков

Груповата изложба Lost & Found се открива на 14 февруари след 19:00 в Ко-Оп на бул. Янко Сакъзов 17 (вход откъм Ракета Ракия Бар и Космос) и може да бъде разгледана до 1 март. Повече информация за събитието има тук.