Gerhard Steidl: другият немец, който издава жестоки фотокниги

© Markus Jans

Benedikt Taschen не е единственият харизматичен немец, който издава фантастични фотокниги.

Честно казано, един от неговите по-малко познати, но също толкова дейни колеги е отговорен за десетки малки и големи революции в печатарския бизнес още от далечната и доста знакова 1968 насам. Gerhard Steidl е вторият най-известен издател на изключителни фотокниги, който се радва на сериозни признание не само сред специализираната публика, но и сред фотографите, артистите и колеги от бранша, умиращи за най-високо качество в печатарската индустрия.

Причините са успеха на Steidl са достойни за уважение. Самият Steidl все още е начело на компанията и държи да участва в създаването на всяка книга. Gerhard не се налага, а предпочита да уважава предпочитанията на всеки фотограф за оформление, хартия, подвързване и всичко останало. Целият процес по производството се случва под един покрив на ул. Дюстере 4 в родния му град Гьотинген. Възможността всяка книга да минава буквално през ръцете на създателя на Steidl му помага да натрупа безценен опит във всеки аспект на книгоиздаването, но и да е достатъчно гъвкав и продуктивен – броят на издаваните книги всяка година е необичайно голям за такъв тип компания и често пъти надминава триста, а самият Gerhard не се задоволява само със специални монографии, а предпочита и така наречените демократични издания (като Taschen) за по-широка публика.

Книги на Carlos Saura и Orhan Pamuk за Steidl

Без значение дали става въпрос за литература, изкуство или мода, целта на Steidl винаги е да сбъдва мечтите на артистите и авторите да получат истинско произведение на изкуството в книжна форма. Създадена преди повече от половин век издателската къща стартира собствена програма за фотокниги през 1996 и в рамките на няколко години се разраства до най-голямата колекция за съвременна фотография в света. Забележителеният каталог на Gerhard Steild включва легендарни имена като Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld (партнор в подиздателството 7L) и Juergen Teller.

Именно склонността на печатаря и издател Steidl да се интересува и публикува заглавия, обхващащи цялата история и жанрове на фотографията (арт, модна, документална и улична) провокира Световната фотографска организация да го обяви за тазгодишния носител на награда за цялостен принос към фотографията на Световните награди за фотография на Sony и да го вкара в завидната компания на предишни лауреати в същата категория като Martin Parr, William Eggleston и Nadav Kander. Въпросните награди представят творбите на победителите и тези на предварително селектираните фотографи на годишна изложба в Somerset House в Лондон. И понеже за първи път в тяхната история, специалната награда за цялостен принос се дава на човек, който не е фотограф, Sreidl ще бъде отличен с детайлна презентация на неговия процес на книгоиздаване чрез визуална работилница в четири части, а също и с изложба на около 80 от най-знаменитите му книги.

The Japanese Box, 2001 © Steidl

Сред ключовите експонати са The Japanese Box (2001) – колекционерската кутия с черен лак на издадена от Steidl Edition 7L, която включва точни копия на шест редки фотографии от влиятелната японска Provoke ера.

Tй Ingrid Sischy, Andy Warhol’s Interview. The Crystal Ball of Pop Culture, 2004 © Steidl

Interview: Кристалната топка на поп културата (2004) пък е факсимиле в седем тома на най-доброто от първото десетилетие на популярното списание на Andy Warhol, събрано в специални дървени колички.

Orange, 2020 © Оrhan Pamuk

Изложбата включва и фотографии на избрани артисти и дългогодишни приятели на Steidl, които не са публикувани досега – като тези от Orange (2020) на нобeловия лауреат и романист Orhan Pamuk и неговите не толкова популярни улици и алеи на Истанбул, огряни в топли оранжеви нюанси на старите улични лампи, които бързо изчезват от града за сметка на модерните бели такива.

Dayanita Singh, Museum Bhavan, 2017 © Steidl

Трябва да се оглеждаме и за кадрите от Museum Bhavan (2017) на Dayanita Singh – пътуваща изложба, в която принтовете са поставени в разгъващи се дървени структури и могат да бъдат променяни спрямо волята на артиста. Умалена версия на изложбата в книжен формат е издадена от Steidl под формата на девет индивидуални музея, които могат да се инсталират и курират у дома според предпочитанията.

Vanished Spain, 2016 © Carlos Saura

Изображенията от книгата Vanished Spain (2016) на Carlos Saura са спомен за пътуването на испанския режисьор през Андалусия и централна Испания през 50-те години на XX век – пейзажи, борба с бикове и ежедневни картини, които се противопоставят на пропагандните снимки от режима на Franco и показват истинската Испания.

Tй Ed Ruscha, On the Road, 2009 © Steidl

На показ са и оригиналните сребърно-желатинови принтове от колекцията On the Road (2009) на Ed Ruscha, възкресили класическият роман на Jack Kerouac чрез черно-бели фотографски илюстрации на самия артист или други негови колеги.

Tй Ed Ruscha, On the Road, 2009 © Steidl

Книгите на Steidl са тук. Изложбата Sony World Photography Awards 2020 е в лондонския Somerset House от 14 април до 4 май. Повече информация и част от включените и номинирани кадри има тук.