АБVA е жесток архив на БГ визуални изкуства до началото на 90-те

Карикатура на Борислав Георгиев, 1986

Постепенното разрастване на смислените родни идеи доставя особено удоволствие. Тригодишният Instagram профил за БГ типография и графика във всички форми АБVA се превръща в пълнокръвен онлайн архив на визуалното изкуство от Царство България и комунистическа НРБ, без да подминава добрите примери от началото на 90-те години или да се намества комфортно в нишата на актуалната соц носталгия.

За щастие, зад AБVA не прозира никаква пропаганда, любов и възхищение по комунизма, а само нездравословна страст към графичното изкуство от миналото във всичките му измерения. Архивът продължава да търси, документира, изучава и съхранява забележителни екземпляри и примери от времената на Царство България и Народната република отвъд всякакви безумни идеологии.

Реклама на Прошеково пиво от Антон Донев, 1922

Осветляването на добре забравената или напълно непозната визуална естетика и среда на предишни поколения се случва в дигитална банка с удобна търсачка, в която може да прекарате часове в търсене на запазени знаци, шрифтове, типография, илюстрации, хартия, филателия, списания и плочи по име, година, десетилетие, дисциплина и предмет.

Самолетен билет на БГА Балкан, неизвестен автор, 80-те години на ХХ век

Всеки един от физическите и дигитални артефакти на AБVA под формата на книги, каталози, периодика, запазени знаци, скици, плакати, брошури, опаковки, филателия и много други е част от историята на визуалната комуникация в страната от близкото и по-далечното минало, която може да влезе в употреба не само с учебна цел за ученици, студенти, учители и преподаватели, но и в главата на дизайнери, които искат да се вдъхновяват за своите запазени знаци, опаковки и реклами от читавите примери на Стефан Кънчев и други титани в областта допреди трийсетина години.

Грамофонна плоча със стари шлагери, Забавна музика, Балкантон, неизвестен автор, 1965

Екипът зад проекта отказва интервюта, но е достатъчно словоохотлив на сайта, за да разберем плановете зад архива, но и да спекулираме дали издаването на монография и организирането на тематични изложби не е въпрос единствено на време. За момента, освен с онлайн архив, сайтът на ABVA стартира и с материали за полиформатният графичен артист Борис Ангелушев, запазени знаци, шрифтове и великите корици на вече несъществуващо списание Да или Не, което се издава от Националния комитет за трезвеност в началото на 90-те, за да разголва и бичува социални конфликти, породени от увлеченията по алкохолизма, тютюнопушенето и наркоманията.

Туристическа брошура за България на френски език от Балкантурист, неизвестен автор

Естествено, подобни проекти с идеална цел се нуждаят от известна помощ, за да не съществуват само под формата на скъпо хоби и да се опазят от реклами. Искаме да продължим да обогатяваме архива, да показваме и напомняме как са живели и творили хората преди нас, да утвърдим забравените основи и да продължим разговора за традициите и постиженията в родните визуалните изкуства по света и у нас. 

Туристическа брошура за Слънчев бряг от Балкантурист, неизвестен автор

Което си е похвално, откъдето и да го погледнем. Можете да подкрепите архива с дарение, като си купите продукт от сериите в ограничено количество (първата подобна излиза през февруари) или като му пишете с предложение да ги запознаете със своите баба и дядо, които по съвместимост са дяволски добри графици със запазен и готов за сканиране архив от изключителна работа. Или пък просто да сталквате битака и антикварните магазини за добре облечени и възпитани хора с няколко списания и календарчета в ръка, за да им благодарите за къртовския труд върху AБVA. Не е чак толкова притеснително… или?

Карикатура на Георги Анастасов, 1974
Шрифт на Никола Тузсузов, 1946
Списание Архитектура, Любомир Купенов, 1976
Списание Да или Не, Апостол Русчев, 1990
Списание Дружинка, Йоан Левиев, 1966
Програма на Софийска държавна филхармония, неизвестен автор, 1964

АБVA е тук и в Instagram.