Колективът ALHM стои зад тази градска мебел край река Марица

© Марин Кафеджийски

Градските крайречни алеи винаги са носели един особен дух на бохемство, който предразполага всевъзможни малки и големи компании да се разтоварват с тичане, разходки, слънчеви бани и леки вечерни вакханалии с бутилки вино и шампанско от най-близкия магазин – питайте всички любители на Сена, Шпрее, Сава и останалите, за да потвърдят.

И докато столицата на изстрадалата ни страна не може да се похвали с такива екстри (освен спорадичните опити за облагородяване на каналите, пардон, реките на София), недалечният Пловдив има жестока възможност да облагороди крайречните алеи на река Марица. Проектът REstatica рециклира 24-те дървени греди от временната арт инсталация Natura Statica в споделена градска мебел на принципа на огромно микадо.

© Марин Кафеджийски

Кръстосаните греди са оформени като композиция от пейки, маси, бар плотове и дори детска катерушка, поставени на крайречната алея от северната страна на реката с гледка към речното корито и хабитат на Марица. Цялата трансформация е осъществена от колектива ALHM – специалисти със сходен мироглед и ценностна система, които работят по разнородни архитектурни и приложни проекти и имат очевиден интерес към концепцията за кръговата икономика.

© Марин Кафеджийски

В екипа на проекта се включват скулпторът на оригиналната инсталация Kund Kopacz, архитектите Валентин Денков, Иван Бонев и Ленко Михов и фотографът Марин Кафеджийски. Преосмислянето на река Марица като зелено място за отдих е в ход. Дано да има още от същото.

© Марин Кафеджийски

P.S. Дизайн ентусиастите могат да разберат случването на целия проект в нарочното видео по-долу: