100 години Fellini и Сладък живот на голям екран през март

Кратките режисьорски думи на благоговение в трейлъра по-долу са красноречиви за неимоверното влияние на Сладък живот (1960). Ироничното заглавие на вероятно най-великия филм в историята на съвременното кино е подходящ ироничен контраст на същинското съдържание в основата на историята за светски журналист Marcelo Rubini (Marcello Mastroianni), безуспешно търсещ истории, жени, любов и щастие в нощния живот на величествения Рим – а именно упадъкът на обществените нрави в следвоенна Европа, отчаяната декадентност, отчужденост и нахлуването на масовата култура като багер за традиционния дотогава начин на живот.

Колкото и тежко да звучи всяко едно от изброените по-горе, Сладък живот на Federico Fellini е и невероятно красив филм, който трябва да бъде изживян на голям киноекран не само заради необикновената структура, но и заради операторското майсторство на Otello Martelli (споделете някоя по-красива сцена от разходката и прелъстяването във фонтана Ди Треви, спокойно, ще почакаме), деликатния саундтрак на Nino Rota и демонично добрата химия между героите на Mastroianni и Anita Ekberg.

Federico Fellini © Luc Fournol/oto12

Носителят на Златна палма от Кан 1960 е майсторски клас в изкуството на един от най-продуктивните и оригинални творци на киното след Втората световна война и нагледно показно как се пресъздава живот със сюрреалистичен, много поетичен, елегантно ефирен и на моменти характерно метафизичен стил. Или както споделя самия Fellini: Aз нямам нужда от митове. Моите мечти и митове са моят истински живот, а фантазиите са нещата, от които са направени моите филми.

Осъзнаването, че Fellini създава своя монументален шедьовър едва на 40 няма как да не навежда на сериозни екзистенциални терзания за смисъла на собствения ни живот, но и няма как да ни откаже от фестивалната прожекция на филма в програмата на предстоящия 24-и София Филм Фест в средата на март. Формалният повод също е показателен – през 2020 година се навършват точно 60 години от премиерата на Сладък живот и 100 години от рождението на великия италиански режисьор.  

Сладък живот е в програмата на предстоящия 24-ия София Филм Фест, който стартира на 12 март.