Класическо синьо е цветът на 2020 според Pantone

Pantone 19-4052 TCX Classic Blue

Несигурните времена изискват пределна концентрация и нещо, което да ни върне вярата в следващото десетилетия. Pantone разбира всеобщата тревога и вкарва малко носталгия с избора си цвят на 2020 – класическото синьо. Точно така, онова от небесата, металния кен на Pepsi и куп други любими продукти, плодове, дрехи и какво ли още не, което сигнализира нашия твърд отговор на стреса и напрегнатия характер на нашето време.

Институтът за цветове описва така наречения Pantone 19-4052 TCX с думите неагресивен, лесен за възприемане и емпатия и честен, така че можем да бъдем напълно спокойни за благотворния психологичен ефект при сблъсъка с това истински класическо синьо. Проучванията на Pantone показват, че въпросният нюанс е възприемам еднозначно по целия свят и предизвиква едни и същи положителни реакции.

Което е добре. Макар напоследък да е превзет от Facebook, класическото синьо продължава да предизвиква асоциации за стабилност, постоянство и спокойствие в 24-часовия натоварен цикъл. В цялата му прекрасна палитра, разбира се.

Очаквайте да го виждате все по-често в автомобилната индустрия и технологичен сектор, храната (наблягайте на боровинки не самора заради цвета, но и заради антиоксидантния и противовъзпалителен ефект). За пръв път в историята си, Pantone пък представя цвета на годината като мултисетивно преживяване не само за очите, но и за ушите, вкуса, миризмата и допира. The Inside произвежда лимитиран плат, който въплъщава духа на Pantone 19-4052 Classic Blue, а Audio UX разработва 200 семпли и лупове за специален звуков пакет.

Определени журналисти имат възможност да се докоснат и до свещ и желе на швейцарската компания Firmenich и чай на Tealeaves. Луксозна работа.