Цветовете на Pantone за пролетта на 2019 са силни и много смели

Съвсем навреме за модната седмица в Ню Йорк, Pantone публикува прогноза за цветовето, които ще видим в колекциите за пролет 2019.

В тон със социалните брожения през последната година, институтът за прогнозиране на цветове и цветни стандарти вкарва още повече оптимизъм, характер и сила в палитрата за сезона. 12-те акцента в PANTONE Fashion Color Trend Report отразяват копнежа за безгрижен експресионизъм и креативност с живи, ярки и властни многосезонни нюанси, които насърчават смелите и напълно неочаквани комбинации от висша мода и улично облвкло. Според експертите на Pantone, целият този сблъсък на ярки тонове следва ясната тенденция от желанието да продължим напред в бъдещето с по-уверени и светли цветове, които създават или повдигат настроението и не се опитват да доминират, а само да илюстрират стремежа към автентичност и достъпен дизайн.

Генералният извод е повече от очевиден: пореден сезон, който заличава ограниченията между сезоните и се възползва от възможността да вкарва типично зимни нюанси в свежи и очаквано ярки комбинации за пролетта, без да забравяме за четирите солидни неутрални бази.

ТОП 12 ЦВЕТОВЕ ЗА ПРОЛЕТ 2019

От ляво надясно: Fiesta, Jester Red, Turmeric и Living Coral © Pantone

Първият цвят в в класацията на института си отговаря на името. Оранжево-червеният PANTONE 17-1564 Fiesta излъчва равни дози енергичност, страст и зле прикрито вълнение, докато следващият го плътно по петите PANTONE 19-1862 Jester Red добавя повече дълбочина и интензивност към елегантния си градски характер. PANTONE 15-1264 Turmeric (куркума от английски) е потентно оранжево с остри отенъци, а PANTONE 16-1546 Living Coral е привлекателен и много свеж цвят със съвсем леки златни тонове във формулата, за да изглежда по-мек.

От ляво надясно: Pink Peacock, Pepper Stem, Aspen Gold и Princess Blue © Pantone

Изключително драматичният PANTONE 18-2045 Pink Peacock се набива приятно на очи, а жълто-зеленият PANTONE 17-0542 Pepper Stem отговаря перфектно на тенденцията за здравословен живот и естествена красота. PANTONE 13-0850 Aspen Gold напомня за искрящото слънце по заснежените склонове на Аспен, докато PANTONE 19-4150 Princess Blue е новата инкарнация на блестящите кралски тонове за официални униформи, блейзъри и съвършени костюми.

От ляво надясно: Toffee, Mango Mojito, Terrarium Moss и Sweet Lilac © Pantone

Солидният карамелен PANTONE 18-1031 Toffee е още една добра основа за по-консервативни, но силни контрасти, докато PANTONE 15-0960 Mango Mojito е достатъчно красноречив като име, за да се нуждае от допълнителни обяснения. Очаквано, фаворитът на скучните редактори в Boyscout е PANTONE 18-0416 Terrarium Moss – естественото земно зелено, което ще намери приложение във всички функционални и войнишки и камуфлажни дрехи, за които пишем по принцип и най-вече напоследък. Последният от тренд цветовете за пролет 2019 е PANTONE 14-2808 Sweet Lilac – пропита с розово лавандула с очарователен, галантен характер.

КЛАСИЧЕСКИ НЕУТРАЛНИ ЦВЕТОВЕ ЗА ПРОЛЕТ 2019

От ляво надясно: Soybean, Eclipse, Sweet Corn и Brown Granite © Pantone

Класическите цветове за пролетта на 2019 са жестоки сами по себе си, но действат отлично и като неутрална основа за отличителни контрасти с всеки един от горната палитра. Солидният и гъвкав PANTONE 13-0919 Soybean сe нарежда точно до наситеното среднощно тъмносиньо в PANTONE 19-3810 Eclipse, докато меките маслени отенъци на PANTONE 11-0106 Sweet Corn са идеално въведение в света на солидния, тънък и вечно елегантен PANTONE 19-0805 Brown Granite.

Целият доклад на Pantone Color Institute за цветовете на пролет 2019 е тук.