Google търсенията от България за 2019 (пак) са мешана скара

Годишното резюме на най-популярните Google търсения винаги е любопитен поглед не само върху важните моменти и тенденции, но най-вече върху това от какво се интересува светът.

А той се интересува от крикет, футбол, природни бедствия, отмъстители и пожари в парижки катедрали. Очаквано, сред най-популярните търсения в световен мащаб се откроява Копа Америка, новият iPhone 11, трагедията в Нотр Дам, ураганът Дориан, недоволството на Neymar и расисткия скандал с мнимия побой над актьора Jussie Smollett. В попкултурата нещата са една идея по-добре: Joaquin Phoenix триумфира с Жокера, светът умира за (новото гадже на) Keanu Reeves, смъртта на Karl Lagerfeld, Чернобил, Странни неща и Игра на тронове.     

В България няма особени промени и изненади. Българинът се тормози от избори и здравни кризи. Неслучайно сред най-търсените термини в глобалната търсачка от нашата държава се отличават такива фантастично вдъхновяващи неща като: резултати от изборите в ЕС, морбили, африканска чума, легионерска болест и брекзит. Искаме да знаем какво е инфлуенсър и електрическа тротинетка, какво се е случило в Чернобил и какво точно представлява ЗИМП. Да, ЗИМП – законът за изпиране на пари, за да може мафията да е подготвена за бъдещите малковероятни сътресения.

Разбира се, няма как да не търсим подробна информация за черния петък, изтеклите данни от НАП, пожара в Нотр Дам и раздаването на наградите Оскар. В класацията на популярните личности води Папа Франциск, следван от Цветан Цветанов, Jenny Sushe, Greta Thunberg и Bear Grylls. Положението в спорта обаче никак не е розово: футболният двубой България – Англия води печално, следван от вечното дерби Левски – ЦСКА, мачовете от международните първенства и тениса – US Open, Wimbledon и Australian Open. Григор Димитров е начело на най-търсените спортисти, следван от боксьорите Кубрат Пулев и Anthony Joshua.

Уви, положението в сегмента с музиката, телевизията и киното също е на приливи и отливи. Продължаваме да милеем за скучни риалити формати, Ицо Хазарта, Maluma, Папи Ханс, Нели Рангелова, Стефан Илчев, Мила Роберт и Милко Калайджиев, но и за БГ филми и сериали като Дяволското гърло и Денят на бащата и изпълнители като Стенли и Billie Eilish. За първи път през 2019, разделът с кинопродукции се оглавява от българско заглавие – Доза щастие.

Няма как да минем и без емоционален супермонтаж на героите, които вълнуват света през 2019:

Пълният обзор на Google търсенията за 2019 е тук.