Заявките към Google търсачката за 2018 са тъжна картинка

Класацията на най-често търсените термини в интернет е интересна перспектива върху важните моменти и тенденции от изминалата година. Както обикновено, резултатите от проучването 2018 в Google търсене са ако не любопитен, то поне достатъчно добър повод за размисъл от какво се интересува светът.

А той се интересува от футбол. Без особена изненада, най-характерните търсения се оглавяват от Световното първенство по футбол, което води и в класацията за популярни спортни събития. Последното обезсмисля въпросите защо Neymar може да бъде продаден за повече от 200 милиона и защо футболът си остава най-печелившата игра в света.

В България всичко е точно. Освен световното, последния боксов мач на Кубрат Пулев и дербито между Левски и Славия, на върха на класацията за общите термини попада и името на сайта за дигитална трансформация на училищата Shkolo. Какво още? Очаквано, търсим повече за Истанбулската конвенция, джендър, GDPR и турската лира. Сватбата в британското кралско семейство попада в първата петица на събитията за 2018, а Meghan Markle – сред най-търсените личности не само у нас, но и по света. Компания в локалната класация за страната й правят Гинка Върбакова, Благой Георгиев, Жени Калканджиева и Мира Добрева.

Попкултурата в българското Google търсене е тъжна картинка. VIP Brother, Фермата, Instaqueen, Като две капки вода, Евровизия, 50 нюанса освободени, Сега и завинаги, Скъпи наследници, Полицаите от края на града и други тъпотии. Нито дума за изслушванията на технологичните гиганти в Конгреса, неспирните скандали във Facebook и останалите злободневни теми от съвременното дигитално общество. Да се чудим дали става въпрос за конспирация или на хората наистина не им пука как и защо са следени онлайн?

Пълният обзор на Google търсенията за 2018 е тук.