45 Street и Atelier Couchette се нанасят в общ софийски дом

Димитър Стоилов, Георги Стоилов и Николай Темелков © Михаил Новаков

45 Street не е от обикновените улични марки, които избухват и изгарят безславно в рамките на година-две. Основаният през 2013 БГ бранд за шапки се развива органично повече от петилетка, без да бърза излишно, експериментирайки с различни идеи, което съвсем не означава, че не се нуждае от почивка. Именно затова, в края на 2018 братята Димитър и Георги Стоилови и Николай Темелков си дават едногодишна пауза, за да преосмислят какво правят и къде искат да бъдат.

© Михаил Новаков

Уроците са повече от отрезвяващи. Марка, която се продава само на едно място в София (N8 by Sklada), няма онлайн магазин, може да бъде видяна само с предварителна заявка и участва на малцина базари всяка година, решава да се върне към корените на своето име. Основният урок за Георги е, че трябва да са на улицата, за да ги виждат повече хора, а не да стоят затворени онлайн. Освен това научихме, че трябва да правим неща за хората тук, а не да сме поредната марка в Копенхаген, където всичко е едно и също в тъмносиньо, бежово и черно. Пораснахме и всичко е по-зряло.

© Михаил Новаков

Освен края на лутането и петте години дългогодишни експерименти (което си е доста сериозен лукс), Николай отбелязва и свикването с мисълта кое работи, кое не и най-вече какво искат да правят. Най-радикалната и изненадваща промяна обаче е не самото фокусиране на 45 Street, но и стартирането на съвсем нова марка. Atelier Couchette възражда семейния тапицерски бизнес на близнаците, започнал още от техния дядо, но под нова форма. Самият Димитър се занимава с частни поръчки през цялото съществуване на 45 Street, но тримата решават да задълбочат споделения интерес към интериорен дизайн в собствена серия дивани, кресла, табуретки, тапицирани спални и възглавници от архивен трикотаж.

© Михаил Новаков

Димитър не смята да отказва поръчки за реставриране и претапициране, но Atelier Couchette е посветено и на създаването на модели от нула. Работим с много висок клас белгийски дамаски и даваме 15 години гаранция на конструкциите. Аз си ги правя, заедно със сандвич от четири различни слоя пяна, включително мемори, плюс ортопедичен дунапрен. Работя с колани, а не с пружини – тази италианска техника е малко по-стара, но и по-добра. Единственото нещо, което не се прави в ателието, е рязането на плочите, по обективни причини. Искам да си запазя пръстите. Карал съм неколкократно хора от съседни ателиета в Пирогов само с палец. Няма нужда да рискуваме, има достатъчно фирми, които режат добър разкрой.   

© Михаил Новаков

А и е по-чисто и достатъчно добре организирано, за да позволява рециклиране на остатъчния трикотаж. Николай отбелязва наличието на достатъчно текстил, който е идеален за нещо смислено, а не за горене и залежаване по складовете. Възглавниците (от 50 до 100 лева според плата и размера)също са от любимите трикотажи от архива на майката на близнаците. Повечето са на 20-30 години, има и изключително скъп и труден за намиране кардиран плюш. Седим на страшно удобния и мек модулен диван София Бохема (3600 лева в размера от снимките), който има скрита конструкция и позволява да се облягаш и сядаш където си искаш. Николай посочва и другите изложени мебели в магазина с пояснението, че всеки един от тях се продава (500 лева за големия син пуф в цвета на 2020).

© Михаил Новаков

Разбира се, предлагането на такъв клас мебели изисква и контакт с клиенти, което потвърждава научените уроци от почивката на 45 Street и желанието да имат собствено място, за да могат хората да видят, пипнат, седнат, тестват и разберат защо мебелите от новата марка струват толкова. Нашият приятел Иван Жиров бе чул от Dssy Mssy, че ще изнася своето Hip Hip Atelier, дойдохме, видяхме мястото и ни хареса много. Роди се Atelier Couchette. Интериорът със забележителни розови стени и тавани е по оригинален проект на тримата, дестилиран до малко по-бюджетен, но също толкова ефектен вариант.

© Михаил Новаков

Голямата метална дограма и страхотният мраморен под подчертават оригиналните принтове на Георги Стоилов (рисувах ги на ръка, получих някаква непоносимост към дигиталното рисуване и почнах да връщам ръката във форма след десетилетие, все пак съм възпитаник на Художествената академия). Масите също са с негов принт, а папиемашетата за шапките и всички маси също са по дизайн на тримата. Театралната завеса и каса в оранжев косъм са допълнителен акцент към нетипично розовите стени. Идеята на целия магазин е да искаш да прекараш няколко часа в него, защото е достатъчно уютен.

© Михаил Новаков

Което обуславя и обещанието интериорът да се размества регулярно. И тримата са убедени, че за да оцелее, магазинът трябва да се променя. Продължаваме с основните носещи колекции от шапки, но възнамеряваме да вадим нови неща извън регулярните – за да се поддържаме живи, трябва мястото да привлича хора по-често от два пъти в годината, без да насърчаваме консуматорство, далеч сме от него. Фокусът обаче си остава върху шапки на 45 Street и мебели на Atelier Couchette, пък после ще му мислят. Пък и да помогнем и ние за съживяването на квартала. На улица Веслец се случват много хубави работи, идва време и за Сердика. Макар да пораснахме и да си стоим повече вкъщи, искаме да го изкараме този уют пред повече хора и да им покажем, че има смисъл да имаш такъв диван.

© Михаил Новаков

Темата за устойчивия бизнес се прокрадва и при новостите за 45 Street, които се явяват не добре познато, а по-скоро добре и търпеливо използвано старо. Николай споделя желанието да вкарат повече артикули и да не се асоциират само с шапки покрай успешните експерименти с дрехи отпреди няколко сезона. Хората приемат шапките за даденост и по-често ни питат кога ще пуснем отново дрехи. Трябваше да мине време от първите модели, за да ги поносим, изперем десетки пъти и да видим какво ще се случи. По думите на тримата, първите жилетки и тениски от лятото на 2016 не са мръднали като цвят, кройка и размер, което ги насърчава да ги вкарат обратно в играта като продукти от асортимента на 45 Street.   

© Михаил Новаков

Георги споменава за предстоящ пуловер в цветен блок от няколко различни нюанса, плетени тишърти и дамска серия шапки (с панделки и други такива неща), която измества фокуса от досегашните изцяло унисекс предложения. Приемаме новото място като дом за суперстойностни неща, които си струват парите. Идеята и зад мебелите, и зад шапките е да са устойчиви и да не им минава модата. Колаборациите с други хора не са на дневен ред поради характера им на тежки control freak-ове на тема качество. Не измисляме топлата вода, но я използваме по предназначение и без да я хабим. Така и трябва.

Георги Стоилов, Димитър Стоилов и Николай Темелков © Михаил Новаков

45 Street и Atelier Couchette са в София на ул. Сердика 30 и работи всеки ден от сряда до неделя между 11:00 и 19:00. Георги, Димитър и Николай участват в следващата Мелба на живо на 10 декември от 18:30 в Генератор. Входът е свободен.