На тъмно е шпионски трилър за Кадифената революция

Най-новото попълнение в европейските HBO сериали e чешка шпионска драма, която потапя внимателно и много напоително в Кадифената революция от 1989. На тъмно е свеж поглед към падането на Желязната завеса в Източна Европа, проследяващ свалянето на комунистическия режим в Чехословакия с помощта на заплетена и бавно разплитаща се история за двойни агенти, дисиденти, убийства и силни женски персонажи, попаднали съвсем неподготвени в безпощадната мелачка на международната политика и противоречиви интереси. Шестте серии на сериала излизат точно навреме за 30-тата годишнина от мирната революция в страната, а ние маркираме основателните причини да изгледате още един силен европейски сериал преди края на годината:   

Jan Jan Vlasák (Vlach) и Martin Hofmann (Berg) в На тъмно © HBO Europe

Макар да е базиран на мотиви от истински събития, сериалът не спекулира с реални личности. Създателите на сериала са достатъчно далновидни, за да не си вкарат автогол с противоречиво тълкуване на на постъпките и действията на реални личности от историята на Чехословакия като Václav Havel и вместо това забъркват майсторски коктейл от олдскул психологическо напрежение, блестяща сценография, отлично операторско майсторство и достатъчно познати мотиви от истинската история, за да предразположат зрителите към спомен, запознаване и оценка на едно отминало, но сякаш все още и все по-актуално време. Макар действието да се развива непосредствено преди падането на тоталитарния режим през 1989, На тъмно работи безпощадно на подсъзнателно ниво със съвсем умишлено подчертаване на паралели със сегашната световна политическа ситуация.

Martin Myšičk (Viktor) и Tatiana Pauhofová (Marie) в На тъмно © HBO Europe

Фабулата следва всички канони на класическия шпионски трилър. Или, казано по друг начин, история, която следва всички важни правила, за да превъзбуди търпеливите почитатели на този жанр. Казваме търпеливи, защото новият чешки сериал на HBO не е безмислен екшън, а бавно загряващ и още по-бавно изстиващ трактат по психологически игри, предателства и привидно последни битки. Историята накратко: След 12-годишно изгнание в Лондон, талантлива цигуларка (Tatiana Pauhofová) и нейният съпруг-дисидент Viktor (Martin Myšičk) правят фаталната грешка да се завърнат в Прага с вярата, че промяната ще достигне и родната им страна, ама нейсе. Съпругът изчезва безследно, а Marie се събужда в болница, без да предполага къде е Victor, жив ли е, търси ли го някой и защо по дяволите се е озовала в буреносния център на интрига между секретните служби на няколко различни държави в дните преди падането на Желязната завеса.

Tatiana Pauhofová (Marie) в На тъмно © HBO Europe

Най-новият чешки HBO сериал събира най-добрите имена от хитовите Пустош и Горящият храст. Режисьорът на първия сериал Ivan Zachariáš и актрисата от многократно награждаваното заглавие на Agnieszka Holland – Tatiana Pauhofová. Сценарият е на дебютиращия в телевизионните мини сериали Ondrej Gabriel, възползвал се от ценните съвети и консултации на бившия съветник на ЦРУ и експерт по шпионски технологии H.K. Melton и експертът по чехословашките тайни служби Daniel Povolny, а останалите роли са поверени на познати имена като Hattie Morahan (Красавицата и звярът, Алиса в огледалния свят), David Nykl (Старгейт: Атлантис, Стрелата, Утреландия), както и на местните Martin Myšička, Martin Hofmann, Jan Vlasák, Kristýna Podzimková, Lenka Vlasáková, Petr Lněnička и Martin Huba. 

David Nykl (Gerald) в На тъмно © HBO Europe

Сценографията на Jan Vlasak напомня най-добрите примери за шпионски бонанзи от 70-те и 80-те. Досущ като умелото представяне на Източна Германия в хитовия Дойчланд 83/86, На тъмно впечатлява с голямата автентичност, с която улавя не само публичния и частен живот на гражданите на Чехословакия, но и този на комунистическата власт в страната. Макар и да го снима почти изцяло в Прага, екипът успява да намери достатъчно добри и запазени във времето локации, преди да се спука от работа по детайлите в обществените пространства и характерния интериор за онези години така, че да напомня болезнено точно за ежедневните бюрократични процедури и параноичното недоверие във взаимоотношенията на хората.

Attila Moko (Patera) в На тъмно © HBO Europe

Гардеробът на мъжките протагонисти никак не е за изхвърляне. Очила с рогови или тънки метални рамки, вълнени каскети, карирани блейзър сака, работнически шлифери, велурени жакети и елегантни плетени жилетки – все неща, които имат място в дрескода за есента и зимата. Истинската звезда в сериала обаче са вездесъщите прави кожени якета, носени от всички и по всяко време – актуални както преди 1989, така и актуалните колекции на всички сериозни модни марки като Balenciaga и останалите.

На тъмно е в HBO GО. Останалите европейски сериали на компанията са онлайн тук.