Милчо Левиев е безсмъртен там, където трябва

© НБУ

Един от най-добрите Boyscout подкасти започва с величествена композиция на Милчо Левиев и е замислен именно в родния град на маестрото. Гепи, Петното и още половин дузина от по-хубавите места в града са домакин и на епичните джем сешъни на Левиев в Пловдив.

Смъртта на българския джаз музикант, пианист, композитор и аранжор на 81-годишна възраст е повод да си спомним не само за Пловдивските джаз вечери, но и за неизмеримия талант на човек, чието име стои на първо място срещу думите джаз и България в световната музикална история.

Студентът на Панчо Владигеров и Андрей Стоянов започва своята кариера в Пловдивския драматичен театър, за да мине през бигбенда на Българското национално радио и Пловдивската и Софийската филхармония, преди да замине за Щатите през 1970. Левиев е двукратен носител на награда Грами, почетен доктор и професор на два континента и абсолютен властелин на пианото, получил признание от тромпетиста Don Elliis още през 1974.

Левиев оставя своя отпечатък в десетки страни не само изпълнител, н и като преподавател и обикновен скиталец, който се чувства добре в музикалните зали по цял свят и не спира да обикаля в продължение на няколко десетилетия. Остава само да го почитаме често за прочистване на мислопроводите, да си припомняме знакови негови интервюта в YouТube и най-вече да слушаме напоително албуми като Song of the Clown (2010).

Милчо Левиев е в Spotify. Книгата за него Артистът не е самотен остров на Владимир Гаджев струва 18 лева онлайн и в по-добрите книжарници.