11 важни филми от програмата на петото Cinelibri

Христо Шопов? Тц, по-скоро Tony Servillo в комикс адаптацията 5 е съвършеното число

Числото пет играе главна роля в следващите редове, така че внимавайте. Петото издание на Cinelibri отбелязва знакови годишнини (50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на Leonardo, 250 години от рождението на Alexander von Humboldt) и световни бестселъри с най-добрите нови литературни екранизации с програма от 55 филма за 15 дни, представени от 15 специални гости на 23 събития и галавечери. И три театрални представления. Натоварената програма изисква бързо и удобно резюме на най-добрите филми, които не трябва да изпускате:

Новият филм на Roman Polanski е толкова нов, че все още няма официален трейлър. Въпреки това, Офицер и шпионин вече има две награди на последния фестивал във Венеция. Драматизацията на прословутата шпионска афера Dreyfus, която раздира третата френска република от края на ХIX век, е създадена по романа на Richard Harris и разчита не само на именития си режисьор, но и на дяволски добрия актьорски талант на тежката френска артилерия Louis Garrel, Jean Dujardin, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric и Melvil Poupaud.

Camille Laurens пише напоително за развеждаща учителка, която си създава фалшив Facebook профил на млада мадама, за да следи своя любовник, само за да се забърка в опасна любовна афера с най-добрия му приятел. Тази, която не съм е обещаващата екранизация на романа, който изследва умопомрачителна игра на огледала между фантазията и виртуалната реалност и съзнанието на една жена (Juliette Binoche), отказваща да загърби своите желания. Браво за което.

Клер Дарлинг е френската адаптация на англоезичния роман за заможна и ексцентрична отшелничка (Catherine Deneuve), която организира гаражна разпродажба на своите безценни антики, за да се сблъска челно (но за добро) със собствената си дъщеря (в пряк и преносен смисъл, Chiara Mastroiani) и да си отговори на важните въпроси за живота, миналото и семейството.

Продавачът на вестници и цигари е прекрасната адаптация на едноименния бестселър на Robert Seethaler за младия Franz и неговото приятелство със Sigmund Freud (една от последните роли на Bruno Ganz) по време на нацистката окупация на една иначе похотлива Виена. Нещо средно между Големите надежди на Dickens и Четецът на Schlink.

Южнокорейският шедьовър Изпепеляване печели 39 награди и над 120 номинации със своята майсторска адаптация на разказ от Haruki Murakami – омагьосан кръг от трима души, сред които има двама приятели от детинство и мистериозен мъж с особено и тайно хоби.

Garrard Conley пише своя мемоар Заличено момче докато преподава английска литература в Американския колеж в София преди няколко години. Три години след премиерата на книгата и само една след излизането на едоименния филм на Joel Edgerton с Lucas Hedges, Russel Crowe и Nicole Kidman, авторът се завръща в България, за да ги представи и двете на турне в няколко града като част от Cinelibri. Не сте чували историята: синът на баптистки пастор в малък американски град е принуден да се запише в терапевтичен курс за лечение на хомосексуализъм към местната църква от собствените си родители. Заличено момче проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност и търпеливото преодоляване на травмата и срама, подклаждани от едно фанатично и тесногръдо обкръжение.

Очаквахте ли Tony Servillo да изневери за момент на Paolo Sorrentino с адаптация на графичен роман? Такъв е случаят с европейската копродукция на Италия, Белгия и Франция, наречена 5 е съвършеното число. Действието в естетският и забавен трилър на Igort (Igov Tuveri, автор и на самия комикс) се развива през 70-те по тесните сиви улици на дивия Неапол. Peppino Lo Cicero е опитен наемен убиец, който обича да прекарва времето си в риболов със сина си Nino. Смъртта на последния обаче принуждава бащата да извади старите патлаци и да отмъсти както подобава.

Бурни връзки e хроника на един чувствен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж от края на XIX век с участието на поета, пътешественика и виден еротоман Pierre Louÿs. Именно той ще посвети дамата от въпросния триъгълник в тайните на любовта и еротизма чрез една фотографска и литературна връзка.

63-годишна жена с репутация на пасивно-агресивна мрънкаща вещица, която става треньор на младежки отбор по футбол. Това може да бъде история само и единствен на писател като Fredrik Backman (Човек на име Уве, Баба праща поздрави и се извинява). Шведската комедия Брит-Мари беше тук е много приятно, леко и одухотворено пътешествие, изпълнено с битки, предизвикателства, топлина и любов.

Richard Linklater ангажира Kate Blanchett за Къде си, Бернадет? – микс от трагикомедия и мистерия с непредвидим финал и разнопосочни ревюта. Историята: грижовна майка се впуска в приключение след години на жертвоприношения в името на семейството. Скокът в лоното на вярата е повод за епични срещи и преживявания, за да се преоткрие сама себе си.

Кога последно гледахте един от най-важните филми в историята на научната фантастика и на киното въобще на голям екран с хубав звук? Да, шедьовърът на Stanley Kubrick 2001: Космическа одисея също е част от програмата на тазгодишното Cinelibri.

Петото издание на Cinelibri е от 5 до 20 октомври. Пълната програма на фестивала е ТУК. Цената на билетите започва от 8 лева в системата на EPAYGO, на касите на кината и онлайн от сайта на фестивала.