6 ценни бутилки от Уиски Фест София 2019

Осмият Уиски Фест София е добър повод за (внимателна) дегустация сред избор на 300 велики уискита от стотина марки и набелязване на нови ценни бутилки, които да влязат в колекцията. Подготвяме се за обиколка на любими щандове с бърза селекция от 6 бутилки, които си заслужават.

Феновете на едномалцовият скоч от района Спейсайд ще останат доволно. Основаната през 1979 дестилерия The Glenrothes дебютира за първа година със самостоятелен щанд в компанията бутилки с 10-, 12- и 18-годишно уиски от своята Soleo Collection, отлежало в шери бъчви и селектирано от легендарния Gordon Motion – мастър блендър на Highland Park.

Самите Highland Park пък представят третата последната бутилка от специалната колекция за викингски легенди, която познаваме покрай Valknut и Valkyrie. Valfather е кръстено на Один, върховният бог в скандинавската митология, който царува в златната зала на Валхала.

Простосмъртните ще гледаме единственото по рода си 72-годишно уиски в кристален ръчногравиен декантер The Macallan, продадено преди няколко дни в София на търг за 120 хиляди лева само отдалече, но ще можем да се утешим с лилавия етикет на тайнствения Edition 5 или Classic Cut 2019 – най-новият член на лимитираната серия от 2017 с по-висок градус и доминираща сладост, която е селектирана от Sarah Burgess от екипа на дестилерията в Спейсайд.

Богатите колекционери на уиски имат избор богат избор за попълване на колекциите. Един от претендентите е 50-годишният едномалцов скоч Tomatin, който участва на фестивала с една от 70-те бутилки за цял свят срещу 22 хиляди лева. Кристалният декантер от Glencairn е сгушен в дървена кутия, тапицирана с първокачествена италианска кожа. Имате и гравиран стъклен стопер с месинг и позлата, а дори и кожена чанта, с която да завърши цялата луксозна презентация.

Следващата бутилка за милионери е 45-годишният едномалцов The Dalmore за 13 хиляди лева, създаден от Richard Paterson и отлежал в дървени бъчви за американски бърбън, за да се получи наистина неописуемият му вкус.

33-годишният скоч Cutty Sark дебютира през 2014 в ограничено количество от 3456 бутилки и си заслужава парите дори и само заради страхотната ар деко бутилка.

Още бутилки има тук. Уиски Фест София е в Sofia Event Center до неделя, 27 октомври. Билетът струва 30 лева (неделя) и 45 лева (събота) ОНЛАЙН и на място и включва достъп до фестивала, 10 или 15 уиски кредита, справочник с марките и дестилериите, дегустационна чаша Glencairn и вода. Входът е само 18+. Повече информация и пълна програма има ТУК.