Най-доброто от Bill Cunningham в едно дебело томче

Bill Cunningham получава книгата, която заслужава.

Имайки предвид особения му аскетичен характер, може и да не я харесва, но за обикновените фенове новото томче с велика корица е малка библия на модната антропология и и удивителен калейдоскоп на уличния стил от последните 40-50 години.

Първата монография с неговата иконична улична фотография събира скрити съкровища от личния му архив и вече публикувани кадри от популярната рубрика On The Street в модната секция на The New York Times, за която работи между 1978 и 2016, след като е приключил с опитите за дизайн на шапки (засегнати очарователно в личната му автобиография) и писането на ревюта и модна критика за WWD и Chicago Tribune.

On the Street : Five Decades of Iconic Photography е ценна именно заради начина, по който покойният фотограф улавя еволюцията на стила, тенденциите и ежедневното облекло на хората в Ню Йорк и Париж не само като мода, но и като характери в непрекъснато променящата се култура.

За разлика от рубриката му в The New York Times, кадрите в книгата са подредени хронологични по епохи, а не само по теми, започвайте с 70-те и продължавайки чак до неговата смърт през 2016. Вътре са такива отличителни фотографски хроники като транспортната стачка през 80-те, възхода на лежерния петък през 90-те, публичната скръб в седмиците след 11 септември, надеждата при стъпването в длъжност на Obama преди повече от 10 години, появата на селфитата и много други значими моменти за съвременната история.

В дебелото томче са включени и есета на негови колеги от бранша като Cathy Horyn, Vanessa Friedman, Guy Trebay и Anna Wintour, които обогатяват представата ни за характера и работната етика на Cunningham чрез личните си истории и спомени. А защо книгата излиза чак три години след смъртта на Bill? Еми, защото бившият фоторедактор на модната секция и On The Street и негова приятелка и колега в продължение на 30 години Tiina Loite е нагърбена с тежката и дълга задача да селектира и организира десетки хиляди кадри. Както казахме в началото, монументална работа.

On the Street : Five Decades of Iconic Photography (384 страници, твърди корици, Random House) на Bill Cunningham струва 140 лева в Book Depository.