Jaguar възкресява състезателната легенда D-Type

Jaguar продължава да възкресява стари класики като един от най-легендарните и красиви състезателни автомобили, печелил надпреварата за издръжливост в Льо Ман по няколко пъти през 50-те, без излишна скромност. Изключително атрактивният DType печели симпатиите на ценителите преди повече от 60 години не само с победите си в сериозни състезания, но и с красивите извивки на индустриалния дизайнер Malcolm Sayer, който се вдъхновява от силуета на бойни самолети от Втората световна война, проектирани от самия него.

И макар първоначалното намерение на Jaguar е да произведе стотина автомобила D-Type, фабриката издава само 75 и смята да навакса с последните 25 повече от половин век по-късно, използвайки чисто нови части в духа на оригинала и според автентичните спецификации на инженерите от средата на 50-те.

Очаквано, подобна красавица няма как да не върви и с две много съществени лоши новини под мишницата. Цената на всеки един от 25-те автомобила в серията почти сигурно ще надвишава един милион паунда (оригиналните коли-победители от състезанието в Льо Ман вървят по 20-тина милиона долара на търгове все пак), а и дори да ги съберете, няма да може да я шофирате на много места в страната – Jaguar Classic продава своите редки модели единствено и само с условието да се пускат само на частни пътища и състезателни писти.