American Documents: семпли часовници и фантастични снимки

Колкото и да не ви се вярва, Timex е американска класика от времето, когато Waterbury Clock Company демократизира часовниците, като ги сменя дървените механизми с месингови и по този начин ги прави по-достъпни за джоба (а половин век по-късно и за китките след края на Първата световна) на всяко работническо семейство още през 1854.

Но не само обикновената математика с горната година доказва дългото наследство от легендарни модели (полевите часовници са един път), служещо и за основа на специалната серия American Documents – четири семпли часовника ($495), които са произведени на ръка в американския град Мидълбъри с швейцарски механизъм и комбинация от традиционни часовникарски техники и модерни методи, за да отбележат подобаващо американското занаятчийско наследство и изобретателност.

Всеки отделен часовник се разпознава лесно по релефната карта на Съединените американски щати върху капака на касата от кована неръждаема стомана (намерена от местен производител), закаленото минерално стъкло (от Масачузетс) и полимерен кръг за фиксиране на механизма, които държи всички компоненти на място.

Месинговата коронка на всеки от четирите модификации с различни каишки, цвят на циферблатите и касата пък е почит към материала, от който са направени първите ръчни и стенни часовници на американската марка. Шитите кожени каишки също са изработени на ръка от волска кожа в S.B. Foot Tanning от щата Минесота.

Както става ясно и в горното филмче, рекламната кампания и желанието за автентичност минава и през сериозна обиколка на красиви щати от фотографа Bryan Schutmaat, който снима фантастични панорами на изключително живописни места в градска и извънградска дива Америка и го споделя с всички почитатели на Timex и на добрата стара носталгия и откровена любов към природата:

Бас Харбър, Мейн © Bryan Schutmaat за Timex
Редфорд, Тексас © Bryan Schutmaat за Timex
Марфа, Тексас © Bryan Schutmaat за Timex
Форт Монтгомъри, Ню Йорк © Bryan Schutmaat за Timex
Долината на паметниците, Аризона © Bryan Schutmaat за Timex
Трой, Монтана © Bryan Schutmaat за Timex
Национален парк Глейшър, Монтана © Bryan Schutmaat за Timex
Трой, Монтана © Bryan Schutmaat за Timex
Девон, Монтана © Bryan Schutmaat за Timex
Шипрок, Ню Мексико © Bryan Schutmaat за Timex
Кайента, Аризона © Bryan Schutmaat за Timex
Язовирът Hoover на границата между Аризона и Невада © Bryan Schutmaat за Timex
Уотърбъри, Кънектикът © Bryan Schutmaat за Timex
Кремъл, Монтана © Bryan Schutmaat за Timex
Трой, Монтана © Bryan Schutmaat за Timex

Всички снимки от American Documents на Bryan Schutmaat са тук.