Последните премиери от Watches & Wonders са страшно чудо

IWC Portugieser Yacht Club Moon & Tide, Cartier Tank Asymétrique и Montblanc 1858 Automatic 24h

Отмяната на двете най-големи изложения за скъпи часовници миналия месец провокира организатори и производители да се активизират на пожар за онлайн премиери и виртуални събития.

Така или иначе, едва ли имат друг избор. Подобно на много други индустрии в луксозния сектор, висшето часовникарство е ударено сериозно от пандемията с коронавирус и трябва да търси нови канали и публика, за да оцелее. И докато панаирът Baselworld е в нокаут след внезапното и шумно напускане на Rolex, Patek Philippe, Tudor, Chanel, Chopard и марките на LVMH (не за друго, а за да правят собствени събития през 2021), Watches & Wonders (бившият SIHH) мобилизира цялата си енергия за дигитално изложение на 30-ина Richemont марки като Panerai Cartier, IWC, Montblanc, A. Lange & Söhne, Vacheron Constantin и няколко независими партньори.

И макар голяма част от марките (като Rolex и Panerai) да задържат най-новите си модели и иновации за изложенията догодина, дигиталната инкарнация на Watches & Wonders събира атрактивни нови вариации на познати линии в свободно достъпен уебсайт за всеки фен. Оставяме ви сами да дълбаете сред многобройните видео интервюта и задълбочени разговори с лидерите в индустрията, за да обобщим най-интересните модели от тазгодишния виртуален Watches & Wonders:

PANERAI LUMINOR MARINA DMLS

Италианската часовникарска къща обновява модели от иконичната линия Luminor с различни модификации, сред които изпъква изцяло сивият Marina DMLS – хай-тек красавец за гмуркане, чиято каса е 3D-принтирана чрез процес на име Direct Metal Laser Sintering (оттам и името). Въпросното лазерно спичане на титанов прах не е единственото чудо в този сексапулен модел – безелът и короната са направи от специален композит, разработен от Panerai и кръстен с изобретателното Carbotech! Наситените сиви нюанси обаче привличат мигновено още преди да сме чули подробности за всичките технически характеристики и процеса на производство.

CARTIER TANK ASYMÉTRIQUE

Вече три години Cartier използва своята Privé колекция, за да почита най-легендарните модели в своята история с лимитирани издания. И докато другите компании от Watches & Wonders натискат предимно най-новите си иновации, френските ювелирни факири печелят първенството и по елегантност с часовник, сякаш идващ директно от въображението на Salvador Dali. Последната инкарнация на дебютиралия през 1936 Tank Asymétrique вдъхновява със своя съвършено килнат на 30 градуса забележителен силует – вероятно най-радикалния пример за гениалността, с която Cartier продължава да експлоатира формата на прословутия първоотец. Има го и с изцяло видим механизъм (така нареченият skeleton), отново в ограничен брой от стотина часовника за всяка модификация. Ако харесвате прави ъгли и масивни корпуси, хвърлете един поглед и на новия Hampton от Baume & Mercier.

A. LANGE & SÖHNE ODYSSEUS

Новата спортна одисея на немците от Гласхюте доминира със своята 40.5 милиметрова каса от бяло злато и сив циферблат с голям индикатор за деня и датата. A. Lange & Söhne са известни със своите елегантни модели от благородни метали, но Osysseus e една идея по-непретенциозен (все пак говорим за линията, представила първия модел от неръждаема стомана в историята на марката), благодарение на своята гумена каишка. Вниманието към детайла е пословично – механизмът от 312 отделни части е сглобяван два пъти, за по-сигурно.

IWC PORTUGIESER YACHT CLUB MOON & TIDE

IWC Schaffhausen опитва да надскочи конкурентите на пазара за компликации (допълнителни функции, които усложняват механизма на един часовник) с магнетично озаглавения масивен Portugieser Yacht Club Moon & Tide. Ужасно красивият и доста сложен часовник със златна каса има двойна лунна фаза (за Северното и Южното полукълбо) и индикатор за приливите и отливите – вероятно полезна функция за всеки, който живее или работи на лодка, кораб, ферибот или крайцер. Ако това не ви грабва, все може да наблюдавате движението на ротор през видимата част от задния капак.

JAEGER-LECOULTRE MASTER GRANDE TRADITION GRANDE COMPLICATION

С толкова много grande в името е ясно, че си имаме работа с ултрасложен (и ултра скъп) часовник, надскачащ всеки друг в досегашната история на Jaeger-LeCoultre и ограничен само до осем броя за богоизбрани. Цялата сложнотия в механизма се дължи на амбициозното желание на компанията да комбинира две от най-трудните и предизвикателни компликации в часовникарството – така наречените минутен репетир (функция, чрез която механичният часовник издава часа със звук, в случая – с патентования кристален гонг на марката) и небосвод (начин на отчитане на времето според разположението на звездите и съзвездията от нощното небе спрямо въртенето на земята). За малко да забравим и за летящия турбилион, на който се дължи изключителната му точност. Така де, за какво ви е точно време (има и стандартни индикатори за него, спокойно), като може да следите слънчевата система?

MONTBLANC 1858 AUTOMATIC 24H

Нетипичният 24-часов циферблат на Montblanc е вдъхновен от стар часовник на Minerva за своята една-единствена (тиктакаща) червена стрелка, показваща точното време до минута. Има и компасна навигация посредством картата на Северното полукълбо върху циферблата с 24 меридиана с луминесцентно покритие.

VACHERON CONSTANTIN OVERSEAS PERPETUAL CALENDAR

Ултратънкият модел с изцяло видим автоматичен механизъм на Vacheron Connstantin е показно за много сложен, но все пак спортен часовник, насочен изцяло към все по-разширяващия се луксозен сегмент на Audemars Piguet Royal Oak и Patek Philippe Nautilus. Името му е достатъчно красноречиво за всички компликации, побрани в корпуса от розово злато – пренебрежимо тънък вечен календар с лунна фаза, 48-месечен брояч с индикатор за високосни години и цялата красота на видимия механизъм (sekeleton). Спортната му натура е подчертана от допълнителните каишки от гума или кожа.

За разлика от миналогодишния обзор, този път пропускаме цените съвсем умишлено, за да не си разваляме настроението в тези смутни времена. Сами знаете кой може да си позволи леки коли и апартамент върху китката. Всички премиери от Watches & Wonders са онлайн тук.