Интервю: Nick English от Bremont

Giles и Nick English

Малко хора са запознати с факта, че Великобритания е родината на голяма част от часовникарските иновации в механизмите, които се използват дори и днес. Не без основание, първата асоциация при споменаването на висококачествени механизми продължава да си остава Швейцария. Nick English e един от онези млади джентълмени, които работят много усилено по завръщането на английската традиция в съвременното часовникарство и непрекъснато насърчават популяризирането на британската култура и култът към занаятчийството по света. Заедно със своя брат Giles, Nick създава часовникарската компания Bremont преди дванадесетина години в резултат от споделената любов по машиностроенето и авиацията и един ужасен инцидент, който играе повратна точка в живота на двамата братя. През 95-та година Nick и баща му Euan English се разбиват със своя самолет Harvard от Втората световна война по време на подготовката за ретро шоу във Великобритания – Euan загива на място, а синът му се измъква полужив, но изпотрошен и само година по-късно отново лети с брат си Giles в небето над Франция на борда на 60-годишен самолет. Провидението решава да им даде още един урок под формата на отвратителното време, което ги принуждава да се приземят в една нива в района на Шампан и да се приютят във фермата на стар пилот от Втората световна с фамилията Bremont. Оттам и решението им да започват да правят часовници от най-добрите възможни материали, които ще издържат повече от едно поколение на всякакви условия. Касите например са произведени от седем пъти по-здрава неръждаема стомана от тази, използвана при повечето съвременни модели в същия клас. Стъклото от сапфир има девет пласта анти рефлексно покритие от двете страни за по-добра четимост. Всеки модел се произвежда в не повече от 1000 бройки всяка година. Макар за момента производството да е разделено между Швейцария и Англия, Bremont прилича на истинска британска марка, която създава класически часовници за офиса и най-екстремните условия по земя, въздух и вода. Последният съвместен проект на Bremont и Chivas Regal е третият епизод в ежегодните колаборации на шотландското уиски с най-добрите английски занаятчии и марки като Tim Little от Grenson и Patrick Grant от Norton & Sons. Говорим с Nick за важните модели на Bremont, смисъла на етикета Made in England и историите с приятели.

Помните ли първия си часовник? Не се сещам за марката, но беше страхотен модел за гмуркане с водоустойчивост до 200 метра дълбочина и много интересен и удобен начин за смяна на разноцветните каишки. Обичах го, докато не го изгубих!

Часовниците на Bremont са пословични със своята изключителна издръжливост и дълъг живот. Кой модел ще подарите на своя син като за начало? Не мисля, че децата ми ще носят часовници поне още няколко години. Деветгодишният ми син ме пита ежеседмично защо не може да носи Bremont! Не съм поддръжник на идеята да даваш прекалено много прекалено рано. Когато стане достатъчно голям, най-вероятно ще изберем SOLO 37 – семпъл и малък модел.

Как сте си разпределили задълженията със своя брат? Двамата с Giles сме истински отбор и има неща, които винаги правим заедно – дизайна на моделите например. Разделили сме отделните пазари помежду си, за да можем да се фокусираме върху определени територии. Същото важи и за всяко ново партньорство или колаборация – един от двамата го поема изцяло.

От ляво надясно: ALT1-C, Boeing 247, Wright Flyer

Кои са трите модела на Bremont, които трябва да знаем? Компанията се стреми към точност, четливост, издръжливост и страхотен английски дизайн. ALT1-C е един от първите часовници, които направихме и впоследствие се превърна в символ на марката със своя т.нар. trip-tick дизайн на касата. Партньорството ни с Boeing е направо фантастично за часовникарска марка, която е свързана толкова сериозно с авиацията. Благодарение на него, получихме възможност да работим с материали, които досега не бяха използвани в направата на часовници. Почти всяка година представяме специално лимитирано издание. Наскоро пуснахме модела Wright Flyer, в който има истински безценен материал от първия полет на братята Wright през 1903. Не сме и мечтали за подобно нещо. Работата с наследниците на братята Wright бе истинска чест.

B-1 е първият часовник на Bremont, произведен изцяло в Англия. Мислите ли за преместване на целия процес на Острова? Много сме запалени по идеята да произвеждаме изцяло в Англия и работим активно по този въпрос. Няма значение дали ще се случва под един покрив или в различни ателиета на Острова. Дизайнът, сглобяването и довършителните работи се случват в Henley. Wright Flyer например работи с първия собствен механизъм на Bremont. Произвеждаме ключовите му части и касата в едно от другите ни ателиета в страната. Това е огромна стъпка напред за британското часовникарство и нещо, което липсва от много десетилетия – произвеждането на механизми изцяло на Острова.

Ателието на Bremont в Henley

Защото Made In Britain етикетът е толкова важна за вас? Причините за това са две. Само допреди век Великобритания е лидер часовникарството, но двете световни войни ни лишават от това първенство. Искаме да върнем новаторския дух на английското занаятчийство и именно заради това решихме да построим часовникарското си ателие в Henley през 2013. Втората причина е желанието за абсолютна независимост и контрол върху дизайна и прецизната изработка на всеки наш часовник. Същото важи и за скоча, който по закон трябва да бъде произвеждан на определено място и да отлежи поне три години, преди да бъде пуснат в продажба. Инвестирането в занаятчийство и опазването на автентичността и произхода са много важни за всеки луксозен продукт.

Какви са последните тенденции в часовникарството? Пазарът за висококачествени часовници расте експоненциално през последните десетина години и мъжете все по-често избират различни модели за отделни поводи. Има една тенденция към по-големи циферблати, лъскави каси със скъпоценни камъни и други подобни, която няма нищо общо със стила на Bremont. Дизайнът на нашите модели е дискретен и класически – държим на качеството и естетиката извън времето, която допада на различни поколения и ще издържи теста на вековете.

MBIII

Bremont създава часовници за най-престижните военни части в света. Как успяхте да се класирате? През 2008 си партнирахме с английската компания Martin-Baker, която произвежда около 70% от катапултите за военновъздушните сили по целия свят. Серията MB се превърна в бестселър, защото часовниците бяха минали същия дълъг и натоварен тестов период като самите седалки. Достойно за нашето мото Tested Beyond Endurance. Тези модели са снабдени със специален противошоков механизъм и анти магнитни фарадееви каси, за да могат да работят добре в най-екстремните условия. Работата с Martin-Baker бе забелязана от военните и така. Това е един от съществените дялове в нашия бизнес.

Запален сте по авиацията и инженерството. Подозираме, че си падате и по военни филми. Няколко любими заглавия в жанра? Битката за Британия от 60-те години е вечна класика, същото важи и за The Right Stuff, който разказва за златната ера на авиацията през 50-те години на ХХ век във военновъздушната база Edwards. Няма как да пропусна и други класики като The Great Escape, The Longest Day и Aces High.

Защо решихте да си партнирате с Chivas? Заради усещането за среща между сродни умове с обща визия. И двете марки са посветени на висококачествени продукти с местен произход и модерна интерпретация на историята. Двамата с Giles обичаме шотландско уиски и се изкушихме да прекараме известно време с мастър блендъра на Chivas Colin Scott, който има 40-годишен опит зад гърба си. Споделянето на опит и откриването на общи черти в подхода към техническо съвършенство е жестоко нещо. Възможността да работим по лимитираната кутия за 12-годишен Chivas е повече от добра. Разбира се, най-важното е колекцията от дванадесет часовника, вдъхновени от двамата братя James и John Chivas. Няма как да не отбележа и приятното съвпадение, че двамата с Giles също сме братя и отбелязваме 12-тата годишнина на Bremont през 2014.

Какви са приликите между двете марки? Всички часовници на Bremont се произвеждат ръчно в ателието ни в Henley. Chivas пък се произвежда и отлежава повече от век в Шотландия. И двете компании разчитат на малък екип от занаятчии, изцяло съсредоточени върху постигането на съвършенство. Това, което и двете марки правят, е изключително сложно от техническа гледна точка. Например, в т.нар. Chivalry модел на Bremont има около 250 отделни части, които трябва да работят в синхрон при всякакви екстремни условия. Мастър блендърът Colin Scott пък притежава невероятното умение да съчетава времето с природата и да балансира много внимателно между различните аромати и вкусове. И двете марки държат на занаятчийските традиции и доброто наследство.

Разкажете за новата лимитираната кутия на Chivas и модел Chivalry. Кутията е много добро отражение на елегантния и сложен механизъм и дизайн на всеки наш часовник. Всяка страна представя различна част от нашия занаят. Дизайнерите са помислили много внимателно как да представят отделнитe етапи по акуратен начин.

Моделът Chivalry е отличен и акуратен хронограф от полирана стомана със сертифициран COSC механизъм и каишка от алигатор. Във всеки един от дванадесетте броя има истинско парче дъбова бъчва, в която е отлежавал Chivas Regal. Подписът на братята пък е гравиран върху ротора на модела. Часовникът е вдъхновен от историята на двамата братя John и James Chivas и времето, което прекарахме в дистилерията с Colin Scott. Постарахме се да създадем класически дизайн, който ще допадне на различните поколения. За съжаление, нямаше как да използваме самото уиски, но ако отворите задния капак, веднага ще усетите деликатния му аромат.

Вашата идея за съвременен джентълмен? Кавалерството никога не е излишно. Именно заради това моделът от последната ни колаборация се казва Chivarly. Става въпрос за това да даваш повече, отколкото вземаш и да постъпваш правилно. Ако ме питате за личен стил, става въпрос за лукс и качество. Хубавият костюм с добра кройка е също толкова джентълменски, колкото добрия чифт джинси, хубав тишърт и отличен класически часовник. Какво носиш и най-вече как се държиш – целият пакет има значение.

Пиете ли уиски? Естествено. Пия Chivas с малко вода и лед в компанията на приятели. Шотландското уиски е питие, което върви най-добре със споделянето на истории.

Повече за Bremont има тук. Лимитираната кутия на Chivas Regal и Bremont е по магазините. Спечелете една от тях, като не забравяте да консумирате отговорно и да посетите нашата Facebook страница за повече подробности.