Новият универсален аромат на Gucci е в жесток флакон

Настоящият творчески директор на Gucci има огромна слабост към колекционирането на антики, затова бе единствено въпрос на време Alessandro Michele да гръмне с наистина емблематичен флакон и то за парфюм без конкретна полова идентичност и времева принадлежност.

Макар рекламната кампания на Gucci Mémoire d’une Odeur да го позиционира като бохемски аромат в средата на разкрепостено семейство от еклектични таланти и модели (сред които и Harry Styles в четвърта кампания за флорентинската марка), новият парфюм на Gucci е воден най-вече от носталгичната, но свободолюбива идея за създаване на общи спомени. А и да си извън времето, мястото и социалните норми.

Горната романтична картина на един автентичен спомен е провокирана и от обсебеност на Michele от миризми. Парфюмът е това, което ни води към определен момент в пространството и времето. Когато започнахме да работим върху Mémoire d’une Odeur се опитах да си представя спомен за аромат, който не може лесно да бъде идентифициранхибрид, който да провокира паметта възможно най-силно.

Именно тук се намесва и парфюмеристът Alberto Morillas (редовният нос на Gucci в последните години) с хитра концепция за универсален парфюм без конкретно полово предназначение, но в тотално нова минерално ароматична категория извън познатите досега. Новото олфактивно семейство е получено от смесване на минерална мускусна текстура и ароматни нотки от лайка. Избраната от Michele римската лайка за основа в Gucci Mémoire d’une Odeur е комбинирана с индийски коралов жасмин за повече нежност, мускус за дълбочина и сандалово дърво, кедър и ванилия за по-топъл и леко интензивен характер.

Вдъхновените от 90-тарски парфюми на Gucci флакон и опаковка също заслужават особено внимание, тъй като са ужасно привлекателни. Изтънченият аристократичен силует на бутилката напомня на древно/гръцка/римска от тежко, прозрачно, светлозелено стъкло с лъскава златна капачка и печатното златно фолио за етикета, докато зелената кутия е декорирана като звездното нощно небе и земен свят, вдъхновени от картините на римски и готически църкви от Средновековието и Ренесанса в Европа. Нещо като стенописите на Giotto в параклиса Скровени в Падуа.

Gucci Mémoire d’une Odeur струва 129/164/224 лева за 40/60/100 мл в по-добрите парфюмерии от средата на месец август.