50 години от кацането на Луната: какво да гледаме?

Neil Armstrong в кадър от Аполо 11 © Neon/ CNN Films

На 20 юли се навършват #50годиниоткацанетоналуната, затова още петъчно подхващаме леки празненства и се лишаваме от уикенд на море за сметка на комфорта на домашното канапе с тематично кино и ТВ:

От Земята до Луната (1998), онлайн в HBO GO

Успехът на космическата драма Аполо 13 през 1995 основните участници Tom Hanks и Ron Howard да продуцират цял HBO минисериал за раждането и развитието на мисиите Apollo и космическата програма на Щатите от 1961 до 1972. Макар и морално остарял след двайсетина години след премиерата, сериалът е ремастериран и с подменени визуални ефекти специално за 50-тата годишнината от кацането на Луната.

Първият човек (2018), онлайн в Amazon Prime

Обичаният от критиката и незаслужено пренебрегнат от Академията и малко от публиката интимен и на моменти много нежен епос на Damian Chazelle е ужасно красив филм за човешката тъга и цената, която трябва да платиш, за да се отправиш на най-опасната мисия в историята. Ryan Gosling се справя отлично с ролята на Neil Armstrong, а операторът Linus Sangren – с невероятната визия на този филм.

Аполо 11 (2019), онлайн в Amazon Prime

Истинско престъпление е да гледате такова събитие другаде освен в IMAX зала, но отчаяните времена изискват отчаяни мерки (и стрийм). Документалният филм на режисьора Todd Douglas Miller се възползва от новооткрити архиви със 65 мм лента и повече от 11 хиуляди часа неописани аудио записи, за да създаде визуален шедьовър право в сърцето на най-почитаната мисия на НАСА. Изстрелването на ракетата Saturn V, забиването на знамето на лунната повърхност, отражението на Neil Armstrong във визьора на Buzz Aldrin – всички тези иконични моменти са част от историята за първите човешки стъпки на Луната във филм, който те кара да се чувстваш все едно си там и участваш в мисията на Apollo 11.

Прякото предаване на изстрелването по CBS News (1969), онлайн в YouTube (или отгоре)

Последните години сме свикнали да наблюдаваме изстрелването на ракетите на SpaceX, но преди 50 години CBS предава най-интересно и вълнуващо началото на мисията Apollo 11 и изстрелването на ракетата Saturn V с Neil Armstrong, Edwin Buzz Aldrin и Michael Collins на борда. Освен монументален момент в човешката история, лунната мисия е и огромен крайпътен камък за съвременната телевизия и Walter Cronkite, вкарал далечния космос в хола на цяла Америка.

Пътешествие до Луната (1902), онлайн в YouTube (или отгоре)

Технически погледнато, Le voyage dans la lune не е точно за онова кацане на Луната и то само и единствено по обективни причини – немият филм на Georges Méliès излиза още през 1902, десетилетия преди основаването на НАСА в края на 50-те години. Въпреки това, лентата на Méliès е един от най-ранните научнофантастични филми, вдъхновен отчасти от историите на писатели като Jules Verne. Сюжетът: космическите изследователи на професор Barbenfouillis пътуват до Луната, срещат племе от странни създания, пленяват едно от тях и се връщат обратно на Земята. Освен да отговаря на духа на своето време и осмива империализма, Пътешествие до Луната е важен и заради въвеждането на нови начини за специални ефекти в киното.

Записите на Neil Armstrong (2019), на 20 юли от 21:00 по National Geographic

Още един личен и задълбочен поглед върху Armstrong – автор на едни от най-извесните думи в историята на човечеството, но и голяма енигма. Филмът на National Geographic използва интервюта, взети от неговия официален биограф, приятели и семейство, както и архивни аудиозаписи, направени от самия Armstrong, за да покаже отблизо един от най-великите и неразбрани герои на нашето време. Като Първият човек, но документален.

Аполо: Мисии до Луната (2019), на 20 юли от 22:00 по National Geographic

Този документален филм на National Geographic представя нови и нечувани аудиозаписи на ключови моменти от космическата програма Apollo на НАСА, но не през съвременна гледна точка, а чрез автентични телевизионни кадри, радиопредавания и филми от онези години, както и от неизвестни аудиозаписи от контролния център на НАСА за по-суров и автентичен поглед към цялата история.

Цялата програма на National Geographic за годишнината е тук.

Към звездите (2019), в IMAX от 20 септември

Макар новият космически епос на Brad Pitt да не изглежда фокусиран само върху Луната, имаме огромни надежди за жестоко преследване и престрелка с луноходи, ако можем да се доверим на кадрите на 1:31 в горния трейлър.

Лунната разходка (1969), онлайн в YouTube канала на НАСА

Отделете три часа за оригиналното ТВ предаване на разходката и многобройните задачи на астронавтите извън спускателния апарат. Не е холивудска продукция, но си заслужава. Тотална маниащина.

Още: има десетки качествени кратки филмчета в YouTube по темата, остава само да намерите достатъчно време.