Моят Somersby пикник: Анатоли Врайков

© Георги Андинов

Аматьорски турнири по тенис, абаноссомелиерство (да, има и такава професия – бел.ред.), смесени напитки и бар колички. Първоначалната препоръка да се запознаем с Анатоли Врайков се случва покрай една случайна снимка в Instagram и добрите думи на няколко вещи в занаята познати, но в никакъв случай не предполага толкова многолик профил на човек, който очевидно не обича да си губи времето и се занимава с повече от едно неща едновременно.

Врайков е човекът, на когото се доверяваме за два бързи и лесни коктейли за добро прекарване навън през следващите три месеца. Барманската кариера на 32-годишния мъж започва още преди 11 години в един от най-оборотните коктейл барове във Велико Търново като начин да се издържа в студентските години, но нещата ескалират бързо. Запалих се по тази професия и затова се насочих към София, където минах през всевъзможни заведения, за да стигна до Sasa, a понастоящем и в градината на Umami.  

Браво, ама може ли първо да ни обясниш какво означава абаноссомелиерство? Комбиниране на напитки и коктейли с различни пури. В България не е особено популярна тази професия, но работих с един от най-големите вносители на кубински пури и пурети в България и се научих – анализираш характерните вкусови качества на всевъзможни уискита, ромове и други напитки, а също и на самите пури.

Кой ти е помогнал най-много в барманството? Много хора през годините, с които станахме и приятели. Дължа голяма част от професионалното си израстване на Димитър Петровски, с когото се запознахме преди 4-5 години в Sasa, а сега работим заедно и по развитието на компанията за бар услуги Event Barman.

Най-важните уроци, които научи от него? Постоянство, позитивно отношение и непрекъснато надграждане на нови знания и умения.

Градинската количка на Event Barman е замислена и проектирана изцяло от Анатоли Врайков © Георги Андинов

Той те препоръча заради коктейлната количка. Каква е историята с нея? Много мисля и се колебая като типичен близнак. Решението за коктейлната количка обаче е едно от най-бързите, които съм взел. Мислих как да разнообразим предлаганите услуги в Event Barman и ми хрумна спонтанно. Исках да направя нещо различно, интересно, практично и не чак толкова популярно у нас. Не попаднах на задоволителни резултати в интернет и реших да си я проектирам сам според опита зад бара и изискванията на многобройните събития на Event Barman. Постарал съм се да е удобна и практична за всеки барман, а и не само. Основните неща за приготвянето на коктейли са на едно компактно място – голяма вана за лед, гастронорми за свежи продукти, релси за складиране на двайсетина чаши със столче и два реда за складиране на всякакви алкохолни и безалкохолни продукти на една ръка разстояние.

Какво ти е най-интересно в тази професия? Удовлетворението в клиентите и изражението на лицата им, когато си им приготвил нещо, предизвикало емоционална реакция и благодарност. Все пак работим по барове, а това са социални места, на които хората идват, за да разпускат и да се социализират. Нашата работа е да допълним тази атмосфера със страхотно изживяване в чаша.

Освен клиентите? Тенденцията за все повече естествени и домашни продукти, билки, сиропи и инфузии. Отделно искам да откажа клиентите от пластмасови сламки – трудно е, но има надежда.

Какво приготвяш днес? Нещо много лесно и перфектно за лятото – perfect serve на Somersby Диня и Somersby Боровинка.  

© Георги Андинов

Perfect serve? Името е достатъчно красноречиво. Става въпрос за внимание към всеки детайл от приготвянето на даден коктейл, – от избор на правилната добре изглеждаща чаша през задължителното охлаждане с хубав лед, смесване и гарниране като финален щрих, защото коктейлите трябва да изглеждат добре. Все пак говорим за нещо, което ангажира не само вкуса, но и цялостното обоняние и зрително възприятие.

Освен това са елементарни за приготвяне. Определено, не изискват никакви професионални умения. Трябват ви само напитка, лед и пресни плодове и билки. Somersby Диня e с пресен босилек, парчета люто чили и резен диня, а Somersby Боровинка – с лайм и пресен розмарин. Охлаждате висока чаша със столче, добавяте лед, сипвате 2/3 от булката като количество, добавяте съответните продукти, гарнирате и сте готови. Става за секунди в домашни условия и навън, нямате нужда от шейкър или коктейлна лъжица, може да използвате и обикновена бъркалка.

© Георги Андинов

Защо избра свеж вариант на сайдер, а не нещо по-алкохолно? В този си вариант е по-лесен за приготвяне и подходящ за всяко време на деня. Иначе светлата текила работи много добре в подобна комбинация с точно тези съставки – свеж босилек, сладка диня, пикантно чили и всички аромати се отварят. Но си трябва шейкър.

© Георги Андинов

Анатоли Врайков е в Event Barman и Umami. Публикацията излиза със съдействието на Somersby Диня.