Благичка има нулев отпадък, вкусна храна и благородна кауза

Историята на Благичка започва през 2015 с кухнята на Блажка Димитрова и нейната мисия да води по-здравословен и социално отговорен начин на живот. Четири години по-късно, чаровната млада дама е собственик и на едноименното заведение Благичка – Zero Waste – първият ресторант с нулев отпадък у нас, който наема младежи в неравностойно положение.

Първото се постига трудно, с много постоянство и плътно следване на петте принципа на философията за нулев отпадък: откажи нещата, от които нямаш нужда (пластмасови бутилки, сламки и опаковани в пластмаса храни), намалявай потреблението на неща, от който имаш нужда (много обичаме една сметана, но е в тетрапак кутии и търсим по-добра алтернатива), използвай отново (пазаруваме с наши платнени торби, използваме стъклени кутии и бутилки за млечните продукти, доставяме храната в кутии за многократна употреба), рециклирай (всичко, което не си успял да откажеш, намалиш или преизползваш) и компостирай (първото заведение, което изхвърля всичкия си органичен отпадък в компостер, за да се превръща в пръст за наторяване на горичката около него).

По думите на Блажка Димитрова, ключовият момент, за да повярват хората, че е напълно възможно да не бъде генериран отпадък, е начинът, по който купуват продукти. Залагаме на такива, които не са в пластмасови опаковки, пазаруваме насипно, с наши торби, кутии, буркани, бутилки за многократна употреба от Ikea. На второ място е начинът, по който готвим. Освен страстта към работата с нулев отпадък, младият екип на Благичка споделя и силно увлечение към готвенето и романтичната представа за кухните на своите баби. Да гледаме как месят тесто или как заливат торти с шоколадова глазура, как поръсват с ким соленките или как от натрошени бисквити и малко зелени стръкчета, набрани от градината, правят сладки ягоди, e било любимото ни занимание.

Паралелно мислят и за много други неща като затлъстяването и повишаващия се процент на младежи в неравностойно положение, които могат да кандидатстват и да си намерят работа именно в тяхното заведение. Част от печалбата отива за организиране на обучения за деца от домове и защитени жилища, които развиват уменията им да готвят, да планират пазаруването за седмицата, да избират качествена и достъпна храна и да се грижат за здравето си чрез храната, която консумират.

Бърз поглед към Facebook страница на ресторанта подсказва какво разнообразно меню може да очаквате всеки ден, ако ви се похапва в района на Дианабад. Всеки ден са различни ястия от пресни и сезонни продуктиготвим и сурово, и месно, и веганско и вегетарианско. Избягваме да купуваме големи количества млечни и месни продукти. Последните са без кости и кокали, защото не се компостират, както правим с всички плодове, зеленчуци, кафе и чай. Дали тенденцията за намаляване на отпадъците ще завладее повече ресторанти, барове и заведения обаче зависи не само от собствениците, а предимно от самите нас.

Благичка е в София на ул. Крум Кюлявков 25А и онлайн тук.