Urbanites Sofia кани петима артисти за инсталацията Existence

© Георги Василев

Мацките от Urbanites Sofia продължават да лансират независимо младежко изкуство с още едно събитие, което би трябвало да преобрази подземното пространство на клуб Еxe поне за една нощ.

Aся Попова и Ивана Вълчева ангажират петима артисти за Еxistence серия съобразени с пространството инсталации и илюстрации, които го разделят концептуално на две части. Едната следва логиката на материалното и познатото, а другата – на духовното и безкрайното, където материята не ни дефинира. Използвайки мебели за основа на творбите, артистите проследяват човешката сянка, отразена и ограничена от заобикалящите я предмети и създават един познат свят, който не носи уют, а стимулира да търсим ново място на душевен покой.

Амин! Остава само да разберем кои са поканените да участват:

Михаела Михайлова учи пространствен дизайн в гимназията и сценография в художествената академия и очевидно обича Egon Schiele, съдейки по отговорите, които дава в анкетата към събитието. Костюмографът и сценограф на училищната трупа Les Strapontins на режисьора Любомир Сапунджиев се колаборира за инсталации с Жоро Пеев в събитието на Urbanites покрай споделената любов към кино и театър.

Жоро Пеев (Jawpains) на Арт Старт

Младежът от горния параграф, по-известен като Jawpains, е един от ветераните на Urbanites, който участва в повечето събития на платформата, организирала неговата първа самостоятелна изложба, преди да бъде селектиран и в тазгодишния Арт Старт.

Пловдивският артистичен герой Георги Василев завършва книга, илюстрация и печатна графика в Националната художествена академия, работи като графичен дизайнер в студио Punkt и се колаборира с колежката си от университета Виктория Николова по група инсталации и илюстрации.

Виктория Николова, позната още като Pllik, завършва бакалавърска степен и продължава с магистратура в специалност Книга, илюстрация и печатна графика в НХА, което не и пречи да работи активно като илюстратор на свободна практика. Aко сте попадали на по-добрите плакати и флайери за техно партитата в Micro, да знаете, че са нейни.

Илюстраторът Алина Папазова се влюбва в керамиката едва след дипломирането си в специалност Графика и илюстрация на Нов български университет, за да продължи моментално с магистратура Керамика и порцелан пак там и и да участва самостоятелно в Existence със свои керамични произведения, много ясно.

Urbanites: Existence е на 9 май в клуб Exe след 21:00. Входът е 10 лева. Повече информация за събитието има тук.