Stalker: Михаела Караджова

© Богослав Димитров

20-годишната Михаела Караджова не обича да говори за себе си, но коментира с охота своите интереси (злато, рап и алтeрнатив рок) и дебютната си книга с илюстрации Stalker. Технически погледнато, това не е класическа печатна книга, а по-скоро 70-страничен онлайн журнал, вдъхновен от Lawson Rhys Taylor – татуиран английски модел със запомнящо се лице и още по-впечатляващо портфолио от клиенти и кампании. Идеята зад Stalker е, че не всичко е такова, каквото изглежда. Не е нужно да си фен, за да рисуваш някого. Има разлика между фен и вдъхновение. Последното те кара да работиш постоянно и не ти дава спокойствие, докато не завършиш започнатото. Обсебените фенове мислят за коренно различни неща. Stalker се опитва да илюстрира тази разлика.

© Михаела Караджова

Михаела се запознава задочно със силната харизма и енергия на Taylor от екрана след като гледа негово интервю след дефиле на John Galliano и скоро след това го засича отново в Dazed & Confused. В последствие се свързва с него и разбира, че е доста симпатичен и като човек. Така дойде и вдъхновението. Първо направих плаката с Lawson като Andy Warhol-овата Marilyn Monroe, след това продължих със скици, колажи, илюстрации и какво ли още не. Stalker е моят поглед върху личността на Lawson и неговата работа като модел.

© Михаела Караджова

Освен от Rhys Taylor, Михаела се вдъхновява и от работата на сестра си Borislavaaaa, Jean-Michel Basquiat, Egon Schiele, Alphonse Mucha, SupaKitch & Koralie, Conrad Roset и David Shillinglaw. Девойката учи в Националната художествена академия и смята да се занимава с модна илюстрация. Вече работя върху идеите за няколко нови книги, но засега не смея да споделям повече. Влече ме да се снимам и като модел заради превъплъщението в различни и нетипични за мен роли и бягството от реалността, затова се надявам да работя по повече фотографски проекти.

© Михаела Караджова

© Михаела Караджова

© Михаела Караджова

© Михаела Караджова

Stalker е тук. Портфолиото на Михаела Караджова е тук.