Видеотека: Април

Какво ново в априлската видеотека: зомби диско и танци върху автомобили, найлонов авангардизъм, съвкупления между насекоми и растения, готини момичета от Тексас и още доста интересни неща.

Alex Cameron – She’s Mine

През 2013 Alex Cameron (една трета от австралийска група Seekae) пуска дебютния си албум Jumping The Shark за свободно сваляне в интернет. Три години по-късно след десетки бурни коментари за френетичните му гигове, самообявили се фенове като Henry Rollins и звукозаписен договор със Secretly Canadian, ексцентричният младеж пуска видео към едно от най-силните парчета от същия този албум, което служи като заявка за много сериозни неща през 2016.

Boys Noize ft Poliça – Starchild

33-годишният Alexander Ridha от Хамбург няма нужда от допълнително представяне извън псевдонима Boys Noize и прочутите брутални диджейски сетове, които удрят в петите. След дългото турне по повод десетгодишнината от старта на неговата кариера, Ridha се затваря в студиото и се завръща с готина колаборация с Poliça – неочаквано минималистичен завой от типичната за него рейв и техно линия. Четвъртият албум на Boys Noize се казва Mayday и излиза през май.

Run The Jewels – Love Again (fеаt. Gansta Boo)

Run the Jewels визуализират последния си свърхсексуален сингъл с красиво видео с подобаващ заряд и чувство за хумор, в което мъжете и жените са заменени с иносказателни представители на животинския и растителния свят в динамични интеракции. Въпреки хитрата визуална метафора, видеото не е особено подходящо за офиса, освен ако не работите в Института по ботаника към БАН.

Chelsea Lankes – Bullet

Младата тексаска Chelsea Lankes се мъчи да пробие още от 2012. Две EP-та по-късно все пак успява да влезе в полезрението на публиката с Bullet – стегнато и силно зарибяващо поп парче с носталгия з Flashdance и Robyn-овото Call Your Girlfriend. Безспорно има още много какво да се желае от девойката с класическа южняшка красота, но определено е тръгнала по правилния път от местното родео към висшата лига на съвременната поп музика.

Dusky – Ingrid Is A Hybrid

От години британското дуо Dusky страда от сравнения с легенди на техно и джънгъл сцената като PFM или Reese Project и модерни иноватори като Huxley, Joy Orbison и  Omar S. Последният сингъл на Nick и Alfie връща назад към английските нелегални рейв партита от началото на 90-те години и доминацията на Orbital и Underworld. Можем само да съжаляваме, че времето не е спряло тогава, но това е положението. Ingrid Is A Hyrbid е част от предстоящия нов албум на групата Outer.

Holy Fuck – Tom Tom

Заснетото в малко румънско селце видео на канадците Holy Fuck е красив, мистериозен и леко потискащ късометражен филм за младо момче, неговия баща и техните съселяни. Tom Tom е първото парче от предстоящия албум Congrats.

Broods – Free

Новозелендаското синтпоп дуо се завръща с втори албум и малко по-твърдо звучене. Първият сингъл Free, пристигнал със спорно видео и безспорен припев, намира сестра и брат в добро здраве и обещава още яко синтезатори, силни мелодии и болки на растежа. Conscious излиза през юни и включва дует с Tove Lo и песен, написана от Lorde.

Essaie Pas – La Chutе

La Chute е от четвъртия албум на мрачните канадски синт минималисти Essaie Pas, който се появи през февруари. Съпружеското дуо (жената пее и натиска клавиши, а мъжът помага със синтезаторите и продуцентския опит от работата с хора като Dirty Beaches, докато говори бавно и дълбокомислено на френски върху инструменталите) вече е част от звукозаписната компания DFA на James Murphy (LCD Soundsystem), което само по себе си е причина да завъртите целия Demain Est une Autre Nuit.

Rihanna – Kiss It Better 

Няма нищо странно, че само в месеца, в който се сбогувахме с Prince го споменахме в ревютата на два нови албума на артисти различни като dvsn и Niki & The Dove. Влиянието на величествения артист върху съвременната музикална сцена е осезамо и в предпоследния сингъл на Rihanna – поредният проводник на винтидж Prince с драматичните си, лъстиви китари, които го правят най-доброто парче на гологърдото момиче от Барбадос от доста време насам.

Egyptian Lover – I Cry (Night After Night)

С три десетилетия закъснение по случай новата си антология, легендата на електронната и рап сцена в Ел Ей от началото на 80-те Egyptiаn Lover вади видео на едно от любимите свои парчета. I Cry (Night After Night) е включено в албума The Nile от далечната 1984 и демонстрира директно влиянието на Greg Broussard върху огромно количество артисти от Chromeo до Outkast и Kanye West.