Боряна Иванова прави трогателни къси анимации за бежанци

За човек, роден и израснал в България и живял в Испания, Южна Африка, Германия и САЩ, е съвсем нормално да предположим, че разполага с космополитни възгледи и сериозен поглед върху проблемите на съвременното общество. Боряна Иванова e режисьор, артист и продуцент на иновативни истории, които задават критични въпроси със социална значимост. Късометражната поредица Masters of Survival за популярното немско дигитално студио UFA очарова с красива, рисувана на ръка анимация и сюжет за драматичната, трагична, окуражаваща и на моменти дори комична съдба на десет бежанци, принудени да изоставят стария си живот и да започнат отначало.

Каква е вашата роля в проекта и как стартира? През 2015 година започнах за пиша блога Refugee Voice. След около половин година бях насъбрала куп невероятни истории от реалността и исках да направя филми по тях, защото надминаваха дори и холивудската фикция. Съдбата ме срещна с две невероятни жени, Annika Reich и Mechthild Holter, които ме свързаха с немската продуцентска къща UFA. И така се роди Masters of Survival.

Какви са истинските истории зад десетте епизода? Сара бе първият филм, който продуцирах. Срещнах я в опушено берлинско кафе, което по онова време бе епицентър на емигрантското общество в града. Докато слушах разказите ѝ, главата ми не можеше да побере факта, че момиче на 21 има толкова много кураж в себе си. Говорех с човек, рискувал собствения си живот, за да спаси други двайсетина, които дори не познава. До тази вечер за мен това беше само холивудски сюжет, а не случка от реалния живот. Изпитвах огромно възхищение към нея и в същото време един въпрос не спираше да занимава съзнанието ми – имам ли куража да направя същото, ако съм на нейно място?

След като завърших работа по Sarah ме обзе притеснение. Как бих могла да намеря друга история от същия калибър? Няколко дни по-късно съдбата ме срещна с Mohamad – журналист и актьор, зарязал студиото и снимачната площадка, за да доставя храна и лекарства в обсадените предградия на Дамаск. Войниците на Bashar al-Assad го бяха залавяли и хвърляли в затвора общо шест пъти. По време на четвъртия му престой го пребиват брутално, мислят го за умрял и го изхвърлят на бунището. Той обаче се свестява след няколко часа и някак си се добира до вкъщи. Филмът щеше да нарисува тази история. Всички детайли бяха уточнени и студиото беше готово. Няколко минути преди да се разделим вечерта преди снимките, Mohamad ми разказа за шестгодишния Tareq и моментално разбрах, че това е историята, която исках да превърна във филм. Всичко се промени на 360 градуса в последния момент, от сториборд до глас зад кадър. Така се роди Въпроси без отговори.

Историята на Fadwa беше изключително тежка. Имах продължителен морален дебат със себе си. За да направя филма, трябва да накарам жена, минала през най-неописуемата загуба на света, да изпита отново тези болезнени моменти. Оправдава ли продукцията на един филм тези емоционални жертви? В крайна сметка, тя дойде при мен и каза Можеш да ме питаш всичко. Искам да разкажа историята си, за да могат майките в моята ситуация да се чувстват по-малко самотни. Трудно е да сдържаш сълзите си в такива моменти.

Какво те трогва най-много в историите на тези бежанци? Силата на духа им, нестихващият позитивизъм и щедростта, която проявяват към хората около себе си, независимо от неблагоприятното си положение.

Последният ви проект обаче е много различен. След Masters of Survival имах нужда да се гмурна в тотално различна тематика. Нещо от социална значимост, но извън политиката. Futureville рисува сценарии за не чак толкова далечното бъдеще, когато научната фантастика се е превърнала в реалност – дизайнерски бебета, хора с компютърни чипове в мозъците и безмилостни темпове на технологичен прогрес. Главната героиня на сериала идва във Futureville от пънк комуна, където нещата си вървят по старому. Разликите в начина на живот са шокиращи и дори комични. Отвореният сюжет дава възможност на зрителите да взаимодействат с разказа и да определят как да се развие историята, тъй като има алтернативен край за всеки един епизод. Партнирам си с невероятно талантливата илюстраторка Точка, която сътворява магически картини от бъдещето.  Струва ми се важно да имаме дебат за ролята на технологиите в нашия живот, без да заемаме крайно дистопични позиции.

Отделно работя и по развитието на общността Бъдещето на киното, която иска да постави жените в центъра на филмовата индустрия и да елиминира дълбоките неравенства, базирани на пол, икономически статус и цвят на кожата. Липсата на жени в ролите на режисьор, сценарист, продуцент има директно влияние върху типа истории, които намират място на екрана. Общността събира творци от целия свят, обединени от идеята, че начина, по който разказваме истории, има директен ефект върху визията ни за живота и отношенията между хората. Време е да се сбогуваме с вековните сюжети за супергерои, които спасяват света с голи ръце, и филми, пълни с насилие и клишета.

Поредицата Masters of Survival е в Amazon Prime в края на май. Още видео от Боряна Иванова – тук.