Пролетният сезон на Future Shorts

Разпродадена първа прожекция на предишното издание на Future Shorts и организиране на втора поради голямото търсене – job well done за ентусуастите, които движат българските събития на най-голямата мрежа за късометражно кино. Пролетното издание на фестивала идва по-скоро от очакваното със седем късометражни филма с дузина международни награди.

1. Mi nina mi vida. Не се сещаме за нешо по-естествено от мъж, който върви през шумна тълпа в увеселителен парк с огромна плюшена розова мечка на раменете си, но изглежда видимо разстроен. Добре хореографираното кино преживяване напомня стила на David Lynch и напълно заслужено влиза в селекцията на филмовия фестивал Сънданс.

2. Смъртта на Минарски. Рисуваният на ръка канадски анимационен филм е абсолютен визуален мини епос за последните минути от живота на героя от Втората световна война Andrew Mynarski, който неслучайно има номинация за голямата награда за късометражно кино от фестивала Сънданс през 2015.

3. Exchange and mart. Самотната 15-годишна тинейджърка Reg живее в отдалечен шотландски девически пансион. Единствените мъже в този свят са непредсказуемият инструктор по самозащита и градинарят – дървосекач. Reg трябва да се включи в тест по самозащита като изпоlзва силата си. Колко реална може да бъде една измислена ситуация в отдалечено място?

4. Два филма за самотата. Стопмоушън анимацията на Christopher Eales и Will Bishop-Stephens представя на сплитскрийн паралелната история на двама съседи, които използват (безуспешно) технологиите и интернет, за да намерят приятелство и одобрение. Слава богу, че се случва нещо неочаквано.

5. Чест. Драмата на режисьора Павел Веснаков разказва за пенсионирания военен Манол, който остава с разбити ценности и убеждения при новината за хомосексуалността на момчето, което е отгледал. Grand Prix от френския фестивал Клермон-Феранс, номинация за Европейските филмови награди, голямата награда Златна роза за късометражен филм и други.

6. Can’t Help Myself на Brodinski. Супер видеоклипът на френския продуцент за изпълнения с наркотици живот и възможността да избягаш назад във времето може да се гледа и в YouTube, но кога ще ви се отвори възможност да гледате хубаво музикално видео на наистина огромен екран­, което на всичкото отгоре е режисирано от талантливия колектив Megaforce, виновни за запомнящитe се клипове като ето този шедьовър на Is Tropical?

7. Липсващият шал. Ирландската черна комедия разказва метафорично за основните човешки страхове и има 16 международни награди от фестивали в Сан Франциско, Савана и Валядолид, а също и номинация за Оскар през 2014.

Програма Пролет на Future Shorts е на 7 април след 20:00 часа в Дом на киното. Билетите струват 6 лв. на касата на киното и онлайн и 8 лв. на място в деня на прожекцията. Предварителното закупуване е препоръчително.