Ризи, джентълмени и велосипеди

Продължаваме темата за ризите от вчера, но в малко по-различен контекст заради първата от интересните книги, които представяме този път. 

Snowdon Blue е интересен проект за изложба, книга и колекция ризи, които са резултат от пет годишната съвместна работа между ACNE и английският фотограф Lord Snowdon. Първата книга на шведската модна къща съдържа 61 портрета на известни личности (кралски особи, драматурзи, поп звезди в най-човешката си светлина), които носят класическа синя риза – униформата, която фотографът е обичал винаги. Сред имената вътре: David Bowie, Serge Gainsbourg, Ian McKellen и Manolo Blahnik.

Не е изненадващо, че проектът вдъхновява и ограничената колекция от 8 различни сини унисекс ризи, които се вписват добре във всеки един гардероб.

Snowdon Blue (ACNE Studios) излиза в тираж от 700 номерирани копия и струва £80, а ризите – между £170 и £240. И двете могат да бъдат поръчани тук.

Последната книга този път е само за велосипедисти, които познават добре удоволствие от карането в града (спестява време и средства през сухите сезони, но все още е малко опасно в София) и романтиката, която витае около колоездачите поне до момента, в който колелото им не се повреди. The Bike-Owner’s Handbook е наръчник от съвети за поддръжка и основни поправки на велосипеда: спукване на гума, настройки на спирачките и скоростите, почистване, поддръжка на основните части и т.н.

Книгата ще ви помогне да разберете по-добре анатомията на велосипеда чрез семпли черно бели илюстрации. Освен това наръчникът е достатъчно малък, за да е удобен за носене и мигновена консултация при повреда. Ако и това не помогне, в края на всяка глава е разположен QR код – сканирате го с телефона и ви препраща към кратко видео, което демонстрира съответната поправка.

The Bike-Owner’s Handbook (Cicada) струва £9 и може да бъде поръчана тук.

Повече от 50 години след като спира да излиза, Gentry продължава да се смята за едно от най-влиятелните мъжки списания, издавани някога. Излиза в продължение на шест години между 1951 и 1957 и се помни като мъжка библия за стил и култура заради новаторския си подход към дизайна, представянето на безсмъртна мъжка мода и разнообразните теми: изкуство, култура, спорт, храна и напитки, коли и пътуване и какво ли още не, но издържани в добър и джентълменски тон. The Gentry Man е първата по рода си антология с избрани материали от всичките 22 броя на списанието, подбрани от модния директор на списание InStyle – Hal Rubenstein. Издателите я възприемат като гид за цивилизования мъж, вие можете да я възприемете като наръчник за пораснали бойскаути, който ще ви допадне ако се интересувате от история на модата или искате да направите подходящ подарък на правилния мъж.

The Gentry Man (Harper Design) струва £7 и може да бъде поръчана тук.