Нудисти, кози и партита в старата Ибиза с Oriol Maspons

Varias, Ku © Oriol Maspons/IDEA

Често пъти фактите са повече от краснореичиви и да, имаме известни основания да изпадаме в носталгия и да мрънкаме как всичко е било по-хубаво преди. Дали заради копнежа по аналоговата епоха и тактилните изживявания, лошите новини у нас и наоколо или прекомерната умора от постоянно сърфиране нагоре-надолу по екрана, нерядко се случва да се улавяме как желаем да се телепортираме в отдавна отминали времена.

Десетилетия преди да издъхне в задушаващата прегръдка на капитализма, Ибиза е потънал в жарък зной и слънце пристан на освободена диаспора от нудисти и хедонисти, забавляващи се по естествен начин и без каквито и да било задръжки (и дрехи). Фотографският архив на Oriol Maspons е хапчето, което ни връща директно в епохата на разюздан култ към удоволствието (да се чете танци, секс и нудизъм) и липсата на какъвто и да било пуритански нагон.

© IDEA

Събрани за пръв път на едно място в красива книга от IDEA, най-добрите кадри на покойния испански фотограф са потентна хроника на балеарската култура на този знаменит остров, способна да размечтае нездравословно всеки зрител по посока на неговото красиво бохемско минало. Идиличният дом за много антикомформисти, хипита, хедонисти и знаменитости е представен като нецензурирана любовна афера от човек, който има дълбока връзка с Ибиза.

Oriol Maspons се изявява професионално в много жанрове: снима репортажи, портрети, мода и реклама. Но когато испанският фотограф не е ангажиран с работен ангажимент, той не пропуска да прекара всяко лято в Ибиза от края на 60-те до края на 80-те и да снима удоволствия  за удоволствие. Националният музей на изкуствата в Каталуния подчертава важната му роля за обновяването на фотографския език в Испания през 50-те и 60-те години на миналия век.

Pantera Rosa, Вариас, Ибиза © Oriol Maspons/IDEA

Независимо дали обикаля нудистките плажове на острова или се поти с кози и полуголи хора на дансинга в многобройни клубове, Maspons документира страстта и солта по кожата по естествен и обезоръжаващо откровен начин без капка идеализиранe. Ако можем да говорим за някаква идилия, то тя произхожда именно от свободата, която струи от всяка пора.

И понеже говорим не само за кози и дансинги, но и за нудисти, архивът на Maspons е важен заради стотиците най-ранни и най-хубави снимки от стария остров Ибиза и цялостната хроника на времето след смъртта на Franco, което възприема чувствената голотата и тази понастоящем изчезваща култура много по-освободено – на разходките по цици или дибидюс не се гледа толкова укорително, дори напротив.

Vendedora Tanga © Oriol Maspons/IDEA

Един вид тогава на еротиката се гледа като на нещо забавно, а не просто като на голота. По следите на изгубеното време е неблагодарно занимание за хората, които се опитват да си отговорят на въпроса кога сме били по-свободни – тогава или сега? Красотата на остров Ибиза от 70-те и нейните особени чувственост и хумор си остават недостижими и до днес, а кадрите на Oriol Maspons са машината на времето, от която имаме нужда.

Плажът пред Амнезия © Oriol Maspons/IDEA
© Oriol Maspons/IDEA
Нудистки плаж © Oriol Maspons/IDEA
Нидусти © Oriol Maspons/IDEA
Монахини © Oriol Maspons/IDEA
Charly Max © Oriol Maspons/IDEA
Животинската ферма през Charly Max © Oriol Maspons/IDEA
© Oriol Maspons/IDEA
Amnesia © Oriol Maspons/IDEA
© Oriol Maspons/IDEA
Участници в конкурса Mister Glory’s © Oriol Maspons/IDEA
Ku Brasil © Oriol Maspons/IDEA
Клуб Amnesia © Oriol Maspons/IDEA
Терасата на Pacha © Oriol Maspons/IDEA
Монтесол, Ибиза © Oriol Maspons/IDEA
© Oriol Maspons/IDEA
La Cierva © Oriol Maspons/IDEA
Събитие на плажа © Oriol Maspons/IDEA
© Oriol Maspons/IDEA
© Oriol Maspons/IDEA
Нудистки плаж © Oriol Maspons/IDEA
Авторът на книгата Oriol Maspons влиза в морето с двата си териера © Oriol Maspons/IDEA

Oriol Maspons Ibiza (меки корици, 144 страници, 1000 копия, IDEA) струва 100 лева онлайн тук.