Милко Бояров прави първите бижута на Atelier Té

Суровият минимализъм върху косматите ръце по-горе е дело на дяволски талантливия дизайнер и парти животно Милко Бояров и симпатичния мустакат предприемач Omar Hallawi, двамата приятели зад новата марка за бижута Atelier Té. Базираното в Цюрих комбо се събира за дванадесет метални пръстени, гривни и висулки от дебютната колекция Space Algae, които са измислени в Швейцария, направени на ръка от доверен занаятчия у нас и позлатени в Германия по най-добрия начин, само и само да се появят в провокативните двусмислени снимки на берлинския артист Florian Hetz и върху ръцете и вратовете на ценителите съвсем скоро.

Каква е концепцията на новата марка и колко важен е Цюрих за нейната естетика? Omar Hallawi: Винаги съм смятал бижутата за произведения на изкуството, които могат да бъдат открити в галерии и са направени от кадърни артисти с огромни познания за материалите, с които работят. Тяхната стойност се определя от дизайна и майсторската изработка, а не просто от стойността на материалите, от които са изработени. Това е основното вдъхновение и концепция зад марката – исках да съживя тези модели от суров метал в най-добрата възможна галерия, а именно човешкото тяло. Atelier Té няма амбиции да създава нещо модерно, красиво или която там дума използвате обикновено, когато говорите за бижута напоследък. Предпочитам да се потопя в творческия процес с дизайнерите и да изследвам различни начини на огъване на метала – да го увиваме около пръста и да го въртим докато най-накрая не се получи пръстенът, който желаем. В днешно време е невъзможно да ограничиш марката си в едно място. Първата колекция е съвместна работа с артисти и занаятчии от целия Европейски съюз. Цюрих е страхотна база, но възнамерявам да работя с артисти, чиято работа ме вдъхновява, независимо къде живеят.

Как бихте описали дизайн естетиката на ателието и какво е значението на определението полово флуиден в описанието на марката? OH: Естетика може да бъде описана с две думи: суров минимализъм: простотата е толкова красива и успокояваща. Винаги съм се възхищавал и вдъхновявал от артисти като Gijis Baker, които могат да трансформират обикновени геометрични форми в красиви предмети, независимо дали става въпрос за бижута, мебели или скулптури. Вярвам, че половата флуидност е бъдещето на модата. Но казвайки това не бих твърдял, че съм имал някакъв особено силен стремеж да създам полово флуидна колекция. Чисто и просто, исках да създам нещо, което ме привлича естетически независимо от пола, за който е предназначен. Всичко останало се получи от само себе си.

Защо Милко? OH: Фен съм на неговата работа откакто се запознахме преди четири години. Бужитата му за фотосесии са произведения на изкуството, достойни да бъдат излагани в галерии. В интерес на истината, един от неговите модели наскоро бе включен в експозицията на музея Swarovski. Имам късмет да работя заедно с човек, когото ценя истински не само като работа, но и като естетика. Макар и да е сравнително ново име в света на бижутерията, опитът и знанията на Милко наистина ми помогнаха да накарам Atelier Té да измине пътя от началните скици до реални продукти.

Основното вдъхновение зад първата колекция? Милко Бояров: Подводните създания. Любовта ми към архитектурата и минималистичното изкуство като цяло също повлияха доста върху финалната концепция за моделите и начина, по който се получиха. Много ми е трудно да спомена само един източник на вдъхновение за тази колекция, защото при мен всичко е доста смесено.

С какви дизайнери искате да работите занапред? OH: Мисля, че двамата с Милко все още не сме реализирали целия си потенциал и се надявам да работя още повече с него и за в бъдеще.

Колекцията Space Algae на Atelier Té е в онлайн магазина на марката след десетина дни и в цюрихския бутик Opia от 7 декември.