Algiers и алхимията на добрия концерт

© Joe Dilworth

Само за няколко години Algiers записват два широко коментирани в музикални медии албуми, обикалят целия свят и подгряват Depeche Mode. Ритъмът, с който работят и създават, не върви към успокояване – съвсем скоро в София ще свирят и нещо от следващия си албум, върху когото работят в момента.

Вторият концерт на Algiers в столицата (подгрява Dded Star, соло проектът на бившия фронтмен на Сепуко 6 Ангел Каспарянов) се случва едва година след първия, но връзката им с България е много по-стара. През 2015 групата изразява гнева си към политическата ситуация в САЩ с песента Irony. Utility. Pretext, чийто клип е заснет на паметника на Бузлуджа. Решението е вдъхновено от пътуванията на кийбордиста Ryan Mahan из страната и фотокнигата с паметници от времето на социализма Forget Your Past на Никола Михов.

Последната новина около Algiers е включването на песента Blood в трейлъра и един от епизодите на третия сезон на Истински детектив, подходящ саундтрак за борещия се за мястото си главен герой и трудностите на афроамериканското общество в САЩ – една от основните теми в песните на Algiers и текстовете на вокалиста Franklin James Fisher. Всичко в групата гравитира около политиката – името им е препратка към историята на Алжир, като силно натоварено място на колониална история и религиозни конфликти. Докато групата пътува от Украйна към Полша, Fisher разказва по телефона за тайната на добрия концерт и какво да очакваме от предстоящия им албум.

© Titouan Massé

Винаги впечатлявате на живо. Как запазвате тази енергия? Ако правиш това, което обичаш, нямаш проблем с това. Разбира се, не всяка вечер се получава магия, но за нас изпълненията на живо са толкова важен компонент от музиката, колкото и самото създаване. Много често не съм наясно с потенциала на една песен, докато не я изпълним на живо. Сега пробваме нещо различно – в сетлиста има нови песни, които свирим преди да сме ги записали. Оформят се в момента на изпълнение. Целта е да внесем енергията от сцената в студиото. Също така, звученето на една песен на живо варира много според мястото, на което сме, и взаимодействието с публиката. Дори и две поредни вечери да сме с един сетлист, тези две изпълнения могат да бъдат много различни.

Какво прави един концерт добър? Всичко се е получило както трябва, когато концертът свърши и има едно усещане, че въздухът е
малко по-различен. Важно е изпълнението да има характер, да има индивидуалност. Понякога преживяването не е еднакво за всеки – за мен може да е било страхотно, друг да не е чувал какво свири поради технически проблем. Но ако имаме общо усещане, че сме допринесли за постигането на някаква еуфория, то всички сме щастливи.

За втора поредна година правите турне в Източна Европа. Като политически активна група, какво научихте от концертите си в регион, в който понятията за ляво и дясно, както и целият политически контекст, са малко по-различни? Смисълът да пътуваш на нови места е да преживееш нещо различно и да научиш други гледни точки, други виждания по теми, които ни вълнуват. Това, което отнасям със себе си като впечатление, е, че хората ни приеха много топло – нещо, което не бяхме съвсем убедени, че ще
се случи. Това, че на път срещаме отворени и позитивни хора във всички тези страни, ми дава голяма надежда. Бих казал дори надежда за света. Във всяка култура има ужасни хора, случвало се е да се срещнем и с такива, но опитът ни е почти изцяло позитивен.

Преди няколко месеца направихте импровизационен концерт с Alex Zhang Hungtai в Илинойс, а в това турне свирите и нови песни. Какво да очакваме от третия албум на Algiers? Твърде рано е да се каже, на този етап всичко е възможно. Но засега новите песни са приемани много добре по концертите, например в Киев хората започваха да пеят текстовете преди изпълнението да е свършило. Там концертът беше лудница. Пазим и много добри спомени от концерта си в София преди година.

Сформирани сте между Лондон и Атланта. На фона на политическата реалност в САЩ и Великобритания, замисляли ли сте се дали друга страна не би била подходяща за база на групата? Всеки от нас живее на различно място, аз съм в Ню Йорк от години. Не планираме някога да уеднаквим адресите си. Донякъде това е заложено и в името на Algiers – територия, принадлежала на различни страни, която в едни периоди е била на конкретно място, а в други е била невидима.

Algiers са в Терминал 1 на 5 февруари, вторник, от 22:00. Билетите струват 20 лева в мрежата на Eventim.