Впечатляваме чужденците с гид за Instagram разходки

Току-що появилото се английско издание на популярния алтернативен пътеводител 101 отбивки е добра идея за подарък за чуждестранните ни приятели и още по-добър повод да си организираме бърза Instagram разходка до пет от най-впечатляващи места у нас, които сме виждали напоследък. Така де, да накараме чужденците да обикнат страната с раница на гърба от най-високата планина до най-затънтения язовир с помощта на удобното издание Иван Михалев и Елина Цанкова и техните съвети.

© Иван Михалев/Елина Цанкова

Потопената църква на язовир Жребчево

Защо: Тази полуразрушена църква е единственото, останало от потопените под вода села Жребчево, Запалня и Долни Паничарево. Смята се, че храмът е бил построен през 1895 г. Носил е името на българския светец Иван Рилски. Идеален декор за следващия психо хорър на Ryan Gosling.
Как да стигнем: Карате по подбалканския път Бургас-София, отбивате на табелата за язовира на разклона за Твърдица и Елена, завивате два пъти наляво на следващите кръстовища, за да тръгнете на юг, подминавате старото гробище и карате, докато свърши асфалтът.
Кога да отидем: През пролетта – заради топенето на снеговете, църквата остава наполовина под вода. През лятото нивото на язовира спада и тя изплува обратно на повърхността. Храм, чиито основи продължават да се съпротивляват на превратностите на времето.

© Иван Михалев/Елина Цанкова

Алпийски заслон край село Храбрино

Защо: Този труднодостъпен алпийски заслон край пловдивското село Храбрино подслонява катерачи при буря и на любимо място на всички алпинисти в България. Високите отвесни скали се извисяват над живописна клисура, в подножието на която тече Ситовската река. Самият заслон е кацнал върху един скален зъб и си има шеговит адрес – улица Колоездачна.
Как да стигнем: Завивате от околовръстното шосе на Пловдив към село Първенец, подминавате село Храбрино, продължавате към село Бойково и стигате до черен път два завоя след голямата чешма, вдясно от основното шосе. Оставяте колата на километър по този път веднага, след като видите метална къшичка на скалите отсреща, хващате ясно очертаната пътека към дерето на реката, минавате по малкия висящ мост и стигате до каменен заслон. От него започнат повечето катерачески маршрути.
Кога да отидем: Трудно ще стигнете до заслона, ако не сте катерачи.

© Иван Михалев/Елина Цанкова

Рудникът до пазарджишкото село Цар Асен

Защо: В района на Панагюрище има много изоставени кариери за добив на цветни метали, създадени по времето на социализма. За някогашния рудодобив сега напомнят само огромните кратери, запълнени със застояла вода. Гмуркането не е препоръчително – отровните окиси на дъното съдържат цялата Менделеева таблица.
Как да стигнем: Отбивате от автомагистрала Тракия към селата Гелеменово и Левски и карате бавно към село Цар Асен след табелата, защото пътят е доста лош.
Кога да отидем: В по-топлите месеци или след обилни валежи.

© Иван Михалев/Елина Цанкова

Тунелът на пътя Любовище-Рожен

Защо: Единствената връзка на селото с великото име Любовище с останалата част на света е прокопана на ръка с кирки и лопати от жителите му през една от пясъчните пирамидални образувания в района на Мелник през далечната 1961. Кой каза Египет?
Как да стигнем: Тръгнете по пътя от Мелник за Роженския манастир и отбийте за Любовище вляво след табелата. Тунелът е на по-малко от километър.
Кога да отидем: Целогодишно.

© Иван Михалев/Елина Цанкова

Ивановски скални църкви

Защо: Манастирът Свети Архангел Михаил край село Иваново е комплекс от двайсетина скални църкви в каньона на река Русенски Лом. В една от деветте български ценности под закрилата на ЮНЕСКО не е извършвана никаква реставрация, а само консервация на впечатляващите стенописи от XIII и XIV век, дело на незнайни майстори от Търновската художествена школа по време на Второто българско царство. Оглеждайте се за главната църква Света Богородица, която е вкопана в скалите на скромната височина от 38 метра и изрисувана изцяло с библейски сцени.
Как да стигнем: Ивановските скални църкви се намират на двайсетина километра южно от Русе. До тях води асфалтов път, който минава през Басарбово и следва течението на река Русенски Лом. Ще видите тбелите за манастира веднага щом стигнете до селото.
Кога да отидем: Целогодишно.

Английското издание на 101 oтбивки (101 Byways) струва 20 лева и може да бъде поръчано онлайн тук и в по-добрите книжарници. Научете как да правите по-добри снимки с телефона и се превърнете в Instagram крал или краличка с втория семинар на Tell Me More Events с участието на Ели Цонова, Димитър Протогеров и Иван Богданов. Билетите струват 25 (до 8 юли) или 40 лева.