Новата (арт) тройка на Urbanites има жестоки портрети

Според момичетата от Urbanites, идеите се раждат там, където хората се срещат. Речено-сторено! След първите две успешни поп-ъп събития, онлайн/офлайн платформата за съвременно изкуство от млади автори на Ивана Вълчева и Ася Попова представя новия формат Urbanites:Introducing – две изложби в два последователни дни, за да се запознаем с среща три обещаващи имена с богато въображение и фамозни лични портрети.

Александра Георгиева и Теодор Генов/Cheap As Chips © Жоро Пеев (Jawpains)

Макар да имат различен индивидуален стил, път и опит, художниците Александра Георгиева и Теодор Генов се справят отлично и в комбина, когато трябва да  обединят илюстрираните си герои в общ ироничен свят. Георгиева завършва рекламна графика в софийската гимназия за приложни изкуства Свети Лука, преди да продължи образованието си по книга и печатна графика в Националната художествена академия, да открие първата си самостоятелна изложба през 2016, да издаде книга и да задълбочи работата си с деца. Генов също не остава по-назад. Възпитаникът на бургаската френска езикова гимназия записва анимационно кино в Нов български университет и очевидно прекарва повече време с приятели и познати, ако се съди по ироничните, хаотични и интимни сцени в неговата работа като художник. Съвместното участието на двамата ги лансира като студио Cheap As Chips – автори на арт книга в ограничен тираж, принтове, предмети, инсталации и много голяма синя изненада, която (най-вероятно) няма нищо общо с футболния клип от квартал Подуене.

Автопортрет © Жоро Пеев (Jawpains)

Жестоките вратовръзки и позитивно отношение на Жоро Пеев (Jawpains) са най-невинното доказателство за еклектичния свят на визуален артист, който завършва гимназия с профил изобразително изкуство, но бързо се насочва към видео и фотография като студент в специалност Кино и телевизия на Нов български университет. Очаквано, художественият опит се отпечатва сериозно върху режисьорския и фотографския му стил – видно и в последния клип на Мила Робърт, която ще свири по време на неговата вечер в събитието на Urbanites в края на този месец. И докато Жоро продължава да подготвя дипломния си късометражен филм и да се надява да го завърши през 2019, усилията му в края на тази година са насочени към това да преобрази пространството в типичната за него чудата естетика. Очаквайте фотографии и принтове с брокатено покритие, костюми и обезглавени обекти, изработени от самия него.

Двудневната изложба Urbanites: Introducing (Vol. 1) на 23 и 24 ноември след 18:00 в софийския шоурум Bold (бул. Христо Смирненски 58). Входът е 7 лева за един ден и 10 лева за два. Повече информация за събтието има тук.