16 готини изложби на един нискотарифен полет разстояние

Alice Springs, Sirpa Lane, Париж, 1972 © Helmut Newton Foundation

Преди да ни подхванeте още от заглавието – да, нискотарифен полет е изчезващо животно от червената книга на най-силните ни години. Все пак от време на време се появяват достатъчно атрактивни промоции на самолетни билети и добри оферти за 24/48/72-часов туризъм в някой европейски град с директна връзка, който може да бъде съчетан с обиколка на някоя от най-интересните изложби на Стария континент за сезона.

Може и така и така да сте планирали разходка до Берлин, Париж, Лондон, Милано, Рим, Мадрид, Копенхаген или Стокхолм и да имате нужда от алтернативни стимулации извън забележителностите. Затова събираме портретна фотография, еротика, бароково изкуство, попарт, биографични експозиции за френски икони и други в списък със шестнайсет супер изложби на… хм, нискотарифен полет разстояние:

Alice Springs, реклама за френските цигари Gitanes, Париж, 1971 © Helmut Newton Foundation

Какво: Alice Springs. Берлинската ретроспектива на June Newton (Alice Springs) се случва по повод стогодишнината от нейното рождение и включва на двеста фотографии, разположени във фондацията, носеща името на нейния съпруг. Макар подобни нейни изложби вече да са се случвали на същото място през 2010 и 2016, много от включените сега кадри не са показвани пред публика досега. Сериозно проучване в архивите и скорошен трансфер на негативи от апартамента на June и Helmut в Монако позволяват още по-пълен поглед към работата на Springs от 1970 насам, когато започва да снима случайно – Helmut е настинал, a June трябва да го замести в реклама за френските цигари Gitanes, научавайки много бърз как да ползва неговия фотоапарат и светломер. Бившата австралийска актриса започва новата си кариера с реклами, преди да се съсредоточи предимно върху черно-бяла портретна фотография на забележителните хора, които среща през годините – колеги като Richard Avedon, Brassaï, Ralph Gibson и Robert Mapplethorpe и знаменитости като Charlotte Rampling, Nicole Kidman, Isabelle Adjani, Vivienne Westwood, Liam Neeson, Karl Lagerfeld и Claude Chabrol, снимани с огромна емпатия в крупен план на естествена светлина.
Къде: Галерията на Helmut Newton Foundation в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: До 19 ноември с Ryanair от €82

Кадър за втория брой на списание Provoke, Токио, 1969 © Daido Moriyama/ Daido Moriyama Photo Foundation

Какво: Daido Moriyama. В своята шейсетгодишна кариера, Daido Moriyama определено е променил начина, по който гледаме на фотографията. На пръв той документира непосредственото си обкръжение и изследва следвоенното общество в Япония, но всъщност си задава въпроси за самата същност на фотографията. Неговият ясно различим визуален език намира място в безброй публикации, а голямата ретроспектива в C/O Berlin е първата подобна експозиция, събираща работата на Moriyama от десетки редки фотокниги списания (Camera Mainichi, Asahi Camera, Shashin Jidai и Provoke), заедно с още 250 фотографии и широкомащабни инсталации, за да демонстрира размаха на един от най-иновативните и влиятелни улични фотографи на нашето време. Moriyama е важен заради начина, по който очарова еднакво силно не само с работата си за масмедии и реклами, но и с изобразяването на публични табута и театралността на ежедневието. Той улавя сблъсъка на японските традиции с ускорената вестернизация след края на Втората световна. Вдъхновен от артисти като Andy Warhol и William Klein, Moriyama анализира процъфтяващото консуматорско общество в Япония, изследва характера на изображенията и постоянно ги поставя в нов контекст, експериментирайки с уголемяване, изрязване и разделителна способност.
Къде: Галерията C/O Berlin в БЕРЛИН
Кога, с кого и колко: До 7 септември с Ryanair от €109

Mario Dondero, Момчетата на Белфаст, 1968 © Archivio Dondero

Какво: Mario Dondero. Свобода и ангажираност. Ретроспективата на Mario Dondero (1928-2015) почита работата на един от най-важните италиански фотографи от втората половина на ХХ век – ненадминат фотожурналист, който снима портрети на хора като Pier Paolo Pasolini и Laura Betti и може да се похвали с архив от много иконични кадри. Изложбата е замислена и реализирана като разказ, обхващащ различните етапи в живота и кариерата на Dоndero. Всяка от десетте зали в миланското Palazzo Reale е отделна микроизложба: от първите му пътувания в Португалия през 50-те до кадрите от Кабул отпреди двайсетина години.
Къде: Музеят Palazzo Reale в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 6 септември с Ryanair от €57 и Wizzair от €80

René Magritte, Стъклената къща, 1939, притежание на музея Boijmans Van Beuningen в Ротердам, Нидерландия, фотография от Studio Tromp © SIAE 2023

Какво: Dalí, Magritte, Man Rayи сюрреализмът. 180 картини, скулптури, рисунки, документи и артефакти от архива със сюрреализъм на водещия нидерландски музей Boijmans Van Beuningen осъществяват сложен, но рафиниран диалог с шедьоврите от постоянната колекция на италианския Mudec. Освен въпросната кореспонденция, тази образователна изложба изследва фундаменталните теми на сюрреализма като сънища и реалност, психика, свобода, любов и желание. Вместо да възприемат един общ всеобхватен стил, сюрреалистите преследват един нов тип красота, който срещат в своите сънища и подсъзнание – красота, открита съвсем случайно и действаща като поетичен, авангарден и влиятелен шок, променил света и успял да го бележи за десетилетия напред. Сюрреализмът не е просто артистичен жанр, а отношение и радикално нов начин на мислене, който променя света и своите членове.
Къде: Музеят Mudec в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 30 юли с Ryanair от €105 и Wizzair от €120

Кадър от филма Four Unloved Women, Adrift on a Purposeless Sea, Experience the Ecstasy of Dissection (2023) на David Cronenberg, част от изложбата Cere Аnatomiche © Roberto Marossi за Fondazione Prada

Какво: CERE ANATOMICHE. Канадският филмов режисьор и сценарист David Cronenberg си партнира със създадената през 1775 La Specola (част от Природонаучния музей във Флоренция институция, която притежава над три и половина милиона анатомични восъчни фигури на животни от XVIII век, включително уникалната колекция на сицилианеца Gaetano Giulio Zumbo) за изложба от тринайсет восъчни фигури от колекцията на флорентинския музей и серия от 72 копия на анатомични рисунки в девет витрини, придружени от късометражния филм Four Unloved Women, Adrift on a Purposeless Sea, Experience the Ecstasy of Dissection. Cronenberg го снима в залите на La Specola като алтернативен поглед към четири женски восъчни фигури, за да изследва теми като очарованието от човешкото тяло и възможните му мутации и деградация. Както споделя режисьорът, восъчните фигури на La Specola изначално са създадени като учебни пособия, за да разкриват мистериозните тайни на човешкото тяло. Но в стремежа да създадат частично разчленени фигури в цял ръст с изражение и език на тялото без помен от болка и страдания, те сякаш създават живи герои, запленени от екстаз. Именно този зашеметяващ избор на скулпторите ме накара да се замисля дали именно самата дисекция предизвиква няаква форма на екстаз. Метаморфоза ала типичен Cronenberg, как не?
Къде: Fondazione Prada в МИЛАНО
Кога, с кого и колко: До 17 юли с Ryanair от €136 и Wizzair от €80

Paul Gauguin, Видение след проповед (Яков се бори с ангела), 1888 © National Galleries of Scotland, Единбург

Какво: След импресионизма: Изобретяване на модерното изкуство. Националната галерия изследва турбулентен период от историята на изкуството, когато много артисти късат с установените традиции и поставят основата на изкуството на XX и XXI век. Десетилетията между 1880 и избухването на Първата световна война през 1914 са сложен и интензивен период на артистични търсения, поемане на рискове и новаторство. Изложбата почита постиженията на трима от гигантите на тази епоха (Paul Cézanne, Vincent van Gogh и Paul Gauguin) и проследява тяхното влияние върху следващите поколения артисти, а също и върху техните съвременици и европейски артисти от Барселона, Брюлсел и Виена. Излагайки близо стотина произведения на изкуството от художници като Klimt, Munch, Matisse, Picasso, Mondrian, Kandinsky и скулптури като Rodin и Camille Claudel, изложбата е очерк за създаването на новото модерно изкуство.
Къде: National Gallery в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 13 август с Ryanair от €112

David Hockney, Портрет на артиста (Басейн с две фигури), 1972, собственост на фондация Yageo © David Hockney

Какво: Capturing the moment. Създадената през 1999 фондация Yageo удря рамо в организацията на изложба, изследваща динамичната взаимовръзка между живописта и фотографията чрез някои от най-интересните произведения от последните десетилетия – от експресивните картини на Pablo Picasso и Paula Rego до поразителните фотографии на Hiroshi Sugimoto и Jeff Wall. Тези имена често пъти замъгляват границата между живопис и фотография, създавайки нови и вълнуващи артистични форми като поп картините на Pauline Boty, ситопечата на Andy Warhol, фотореалистичните работи на Gerhard Richter и широкомащабните панорамни фотографии на Andreas Gursky.
Къде: Галерията Tate Modern в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 28 януари догодина с Ryanair от €90

Anselm Kiefer, Арсенал (1970-2023)

Какво: Anselm Kiefer. Бдение над Финеган. Последната поява на Anselm Kiefer в лондонския White Cube e последната от трилогия монументални, амбициозни и потапящи изложби, вдъхновена от експерименталната и трудна да четене последна новела на James Joyce от 1939 и нейните сложни меафори, алюзии, език и постоянна игра на думи. Освен цитатите от книгата по стените на галерията, зрителите трябва да дешифрират и картините, скулптурите и огромните купчини с отломки от ръждясал метал, цимент, счупени витрини и мъртви слънчогледи, струпани във всяка зала. Подобно на книгата на ирландския писател, монументалният език на Kiefer преплита минало и бъдеще в едно хомогенно цяло.
Къде: Галерията White Cube в ЛОНДОН
Кога, с кого и колко: До 20 август с Ryanair от €112

ean-Michel Basquiat и Andy Warhol, 6,99, 1984, колекцията Nicola Emi, фотография от Reto Pedrini © Estate of Jean-Michel Basquiat, по лиценз на Artestar, Ню Йорк и The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, по лиценз на ADAGP, Париж

Какво: Basquiat x Warhol. На четири ръце. След голямата ретроспектива на Basquiat през 2018, фондация Louis Vuitton продължава да изследва неговото наследство през колаборацията му с Andy Warhol. Между 1984 и 1985, Basquiat (1960-1988) и Warhol (1928-1987) създават около 160 картини в тандем, включително някои от най-големите платна в своите респективни кариери. Basquiat се възхищава на по-възрастния от него Warhol заради новия език и връзката му с попкултурата. Warhol пък преоткрива интереса си към живописта именно покрай Basquiat. Парижката експозиция за това партньорство включва повече от триста произведения на изкуството и документи, включително осемдесет платна, някои самостоятелни работи и такива на близки артисти като Futura 2000, Michael Halsband, Keith Haring, Jenny Holzer, Kenny Scharf и други, за да усетим духа на нюйоркската арт сцена на Долен Манхатън от първата половина на 80-те.
Къде: Фондацията Louis Vuitton в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 28 август с Ryanair от €83 и Wizzair от €130

Edgar Degas, Семеен портрет (1858-1869), продобита от музея Орсе през 1918 © RMN-Grand Palais/ Hervé Lewandowski

Какво: Manet/Degas. Съвместната изложба на тези големи майстори изследва най-вече техните различия и неуловима връзка, за да демонстрира разнородния и противоречив характер на импресионизма. Édouard Manet (1832-1883) и Edgar Degas (1834-1917) играят ключова роля в развитието на новата живопис от 60-те и 80-те години на XIX век. Сравнението между толкова важни артисти като тях не е ограничено само до посочване на приликите и аналогиите в тяхното изкуство, теми и субекти, но и до жанровете, които преоткриват.
Къде: Музеят Орсе в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 23 юли с Ryanair от €200 и Wizzair от €180

Frank Bowling, Texas Louise, 1971

Какво: Преди бурята. Разглеждането на музеи с частни колекции на милиардери е забавно начинание. Посещението на бившата търговска борса в Париж обаче си струва дори и само заради върховната работа на Tadao Ando по нейната реставрация. Лятната изложба на The Pinault Collection (собственост на Francois Pinault, основател на Kering и Artmeis) събира работи на Lucas Arruda, Hicham Berrada, Frank Bowling, Judy Chicago, Tacita Dean, Thu Van Tran, Robert Gober, Dominique Gonzalez-Foerster, Pierre Huyghe, Cy Twombly и други, обединени от темата за пътешествието между сянката и светлината – някои нови, някой стари артисти, но все подходящи за създаване на необичайни мутиращи екосистеми с нови сезони.
Къде: Музеят Bourse de Commerce в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 18 септември с Ryanair от €93 и Wizzair от €150

Georges Clairin, Портрет на Sarah Bernhardt, 1876 © Paris Musées/Petit Palais

Какво: Sarah Bernhardt. И жената създаде звездата. Много преди появата на радиото, телевизията, интернет и инфлуенсърите, театърът създава митологичните суперзвезди на своето време. Сто години след нейната смърт, Sarah Bernhardt (1844-1923) си остава емблематична фигура, белязала втората половина на XIX и началото на ХХ век с прозвищата Божествената Sarah или Свещеното чудовище (по Jean Cocteau) – изключително елегантната и популярна френска актриса, която играе най-великите роли на Racine, Shakespeare, Rostand и Dumas за триумф след триумф на световната театрална сцена. Изложбата с над четиристотин нейни предмети, вещи и произведения на изкуството припомня за най-добрите роли на Bernhardt през сценични костюми, фотографии, портрети (като този на Clairin, дарен на парижкия музей Petit Palais от нейния син), постери и сувенири. Приятелката на художници като Gustave Doré, Georges Clairin, Louise Abbéma и Alphonse Mucha, писатели като Victor Hugo, Victorien Sardou и Sacha Guitry, а също и на музиканти и композитори като Reynaldo Hahn остава в историята не само със своя актьорски талант, но и със своя ексентричен гардероб и интериорен вкус.
Къде: Музеят Petit Palais в ПАРИЖ
Кога, с кого и колко: До 27 август с Ryanair от €120 и Wizzair от €110

Yoshitomo Nara, Госпожица Маргарет, 2016, частна колекция, САЩ © Yoshitomo Nara

Какво: Yoshitomo Nara. Всички мои малки думи. Още от началото на 90-те, един от най-популярните художници на своето поколение привлича вниманието на световната публика със своите Сърдити момичета – силно стилизирани живописни портрети на момичета с мрачни изражения, вампирски зъби и нож в ръцете, напомнящи на анимационната комикс естетиката и вариращи като типажи от сополиви хлапета до наивни, сладко изглеждащи героини. Изложбата в Albertina Modern се фокусира върху развитието на артистичния стил на Nara в продължение на повече от четири десетилетия – от ранните експериментални рисунки върху хартия и скулптури до големите инсталации, илюстриращи силното влияние на музиката (ето го чудесния саундтрак на изложбата), литературата, суб и поп културита и неизбежните цосиални и политически притеснения в целия спектър на емоциите – от уязвимост и екзистенциална дълбочина до бунт и непокорство.
Къде: Музеят Albertina Modern във ВИЕНА
Кога, с кого и колко: До 1 ноември с Ryanair от €60

Guido Reni, Клеопатра (1621-1626), Музеят Prado, Мадрид

Какво: Guido Reni. Prado работи с повече от 40 различни музеи, институции, публични и частни колекции, за да организира голяма рестроспектива на Guido Reni – един от най-големите художници на Болоня от XVII век с огромен принос за оформянето естетиката на Европейския барок. Сред близо стоте платна в изложбата си личат изключителният Триумф на Йов от парижката катедрала Notre-Dame, а също и по-популярни негови картини като Непорочното зачатие от нюйоркския Metropolitan, Клеопатра от Кралската колекция в Лондон и Саломе с главата на Свети Йоан Кръстител от Националната галерия за антично изкуство в Рим. Ипсанският музей Prado също се включва с наскоро реставрирани негови картини в своята колекция като Свети Себастиан, Хипоменес и Аталанта, Момиче с роза и други.
Къде: Музеят Prado в МАДРИД
Кога, с кого и колко: До 7 септември с Ryanair и Wizzair от €150

Cornelis Norbertus Gysbrechts, Отична илюзия със стена в ателие и натюртморт на име Vanitas, 1668

Какво: Барок – отвъд мрака. Добре дошли в света на драмата, драпериите, театъра, силните емоции и Тридесетгодишната война. За първи път в своята история, датската национална галерия прави голяма изложба на бароково изкуство с вълнуваща сценография (драпирани завеси и тематична музика за периода, разбира се), за да ни потопи в живота на Европа от XVII век, белязан от алхимия, лов на вещици, капитализъм, религия и войни, изобразени в картините на хора като Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens и Margareta Haverman. Време на големи кризи, но и на просперитет на буржоазията и средната класа, което влияе и върху увеличеното търсене на произведения на изкуството, провокиращи размишления за нашите емоции, интелект и морални ценности. Бароковата символика (пясъчни часовници, черепи, пеперуди, сапунени мехури и изгаснали свещи) е вдъхновена от тленността на живота и подчинена на фундаменталната за епохата идея, че животът е къс, но изкуството – вечно.
Къде: Датската национална галерия в КОПЕНХАГЕН
Кога, с кого и колко: До 5 ноември с Wizzair от €50

Estelle Lefébure, Karen Alexander, Rachel Williams, Linda Evangelista, Tatjana Patitz и Christy Turlington, Санта Моника, Калифорния, 1988 © Peter Lindbergh Foundation, Париж

Какво: Peter Lindbergh. Лекотата на битието. Ретроспективата на Peter Lidnbergh (1944-2019) събира над сто кадри, белязали съвременната модна фотография с остра естетика и съвсем различна гледна точка. Повечето хора го познават с емблематичните черно-бели портрети на супермодели от 90-те, но влиятелният немски фотограф е икона най-вече заради начина, по който изобразява женската красота – възможно най-правдиво и без филтри за разкрасяване или сериозен ретуш.
Къде: Галерията Fotogrfiska в СТОКХОЛМ
Кога, с кого и колко: До 15 октомври с Ryanair от €35