Още добро европейско кино с вход свободен

Няма начин силните финалисти за миналогодишната награда Lux да не породят високи очаквания към селекцията за 2018. Трите най-добри (европйески) филми на значими за ЕС теми този път идват от Германиня, Сърбия и Исландия. В ерата на #MeToo, случайно или не, главните роли и в трите продукции са запазени за жени. Както обикновено, филмите имат серия от безплатни прожекции в софийския Дом на киното, както и в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора. 

Германско-австрийската продукция Стикс на Wolfgang Fischer обръща поглед към бежанската криза чрез алегорична морска история за млада лекарка на почивка в Гибралтар. Rieke преживява буря по време на самотната си разходка из водите на гибралтарския проток, след която попада на потъваща лодка с имигранти, за да изправи зрителите пред кошмарна битка за оцеляване и двойните стандарти на Запада към болезнената тема за бежанските вълни.

Заключена врата на стая в белградски апартамент разделя едно семейство от неговото минало в продължение на повече от 70 години. Хрониката на неговия живот се превръща в болезнен портрет на гражданския правозащитник в смутно време, като поставя въпроса за отговорността на всяко поколение да се бори за своето бъдеще. Красивият документален филм Другата страна на всичко на Мила Турайлич търси обяснение за историята на цяла една държава и нейното общество в битка с национализма и борба за демокрация.

Хала е независима 50-годишна жена със спокойно ежедневие и двойствен живот като страстна защитничка на околната среда и враг на местната алуминиева промишленост. Благодарение на смели действия от дребен вандализъм до откровен промишлен саботаж, Хала успява да прекъсне преговорите на исландското правителство за изграждане на нова топилна пещ в планинския регион. Едно неочаквано писмо обаче променя абсолютно всичко. Жена на война на Benedikt Erlingsson изследва първичната връзка между човек и природа във все по-глобализиращия се индустриален свят. Вторият пълнометражен филм на исландския режисьор е и тазгодишния носител на наградата Lux.

Финалистите за наградата Lux са в Дом на киното на 30 ноември, 1 и 2 декември и в избрани градове в страната по-късно през месеца. Повече информация има тук.