Явор Бахаров убива за The Black Swells

Ако сте гледали The Black Swells на живо, сигурно очаквате дебютното им професионално видео да ги улови на сцена в черно-бяло. Изненадите обаче са няколко, включително тази, че групата снима клип на един от инструменталите в дебютния си албум, а не на някое от парчетата с вокал, например. Режисираното от Кеворк Асланян (Как да надебелеем здравословно, Балкански роял), заснето от Крум Родригес (последният клип на Les Animaux Sauvages, както и голяма част от успешните БГ филми като Виктория, Отчуждение, Урок, Слава, Безбог) и продуцирано от B2Y Productions видео на Viper следи лудешките танци на актьора Явор Бахаров, който не участва в танцови реалити, а има доста по-мрачни занимания, както се подразбира.

Режисьорът избира това инструментално парче заради ударнатa му енергия и идеално пасване към отдавна замислян проект. Тази идея с лудия-психо-танцьор обикаля съзнанието ми поне от няколко години, споделя Асланян. За жалост не се появяваше правилният трак. Момчетата от The Black Swells ми дадоха невероятната възможност да си избера песен, което се случва доста рядко. Оригиналната идея бе само с танцьор, но след като чух Viper, навярно един милион пъти, и се запознах с момчетата, останалото си дойде от само себе си.

Музикалните клипове често са крачка по посока на пълнометражното кино, но при Асланян се случва точно обратното. Режисьорът обаче не мисли за различните форми по диаметрално противоположен начин. Намирам филма и добрия музикален клип за една и съща вселена. Всеки артист трябва да може да се развихри. Създаваш истории, персонажи, характери. Абсолютно кино! А като гледам какво правят колегите в световен мащаб, и те мислят като мен. В ерата на YouTube жанровете на музикалното видео и късометражния филм все повече се доближават от години. Дано и българските музиканти да са готови да влязат в крак с времето. Don’t get me wrong, но човек, дето пее текста на песента, сниман на три-четири локации, в пет-шест тоалета е зверско демоде. Да се движат неадекватно без каквато и да е логика също влиза в тази графа.

Viper е част от Quiet Life, миналогодишното дебютното LP на The Black Swells, предшествено от миниалбума Dead Lovers Club (2015). Албумът е записан, продуциран и издаден от самите музиканти Мирослав Мирчев (вокал и китари), Станимир Генов (бас) и Крум Петров (барабани). Тримата са достътатъчнно продуктивни и редуват гиговете в Източна Европа с работа по нови песни. Вече са около шест, някои от тях изпълняваме на концерти. Всяко едно си има душа, живее собствен живот и няма нищо общо с предишните, споделя Миро. Именно заради това винаги ни е било трудно да се определяме жанрово. Има от бързи сърф етюди през гаражен пънк до мрачни и тежки балади. Толкова тежки, че няма да можете да си ги отнесете.

Плановете за нов албум все още не са известни, затова дотогава се задоволяваме със супер видеото на Viper и танците на Бахаров ето тук:

The Black Swells свирят в Rubik Art Center (Варна) на 20 октомври и Мaze (София) на 16 ноември.