(Безплатна) Премиера: Балкански роял на Кеворк Асланян

Когато не снима абсурдистки забавни истории като Как да надебелеем здравословно с Ованес Торосян, режисьорът и сценарист Кеворк Асланян си запълва времето с реклами и награждавани документални проекти като Балкански роял 20-минутен късометражен филм, който от днес може да се гледа свободно във Vimeo. Идеята на главния герой в последния проект на Асланян се ражда след едно планирано посещение на Петър Димитров в собствения му дом. Дойде у дома, за да оцени пианото на баба и дядо, тъй като бяхме решили да го продаваме – не го ползвахме, а и нито един от нас не е музикант. Димитров отива, оглежда въпросното пиано, изсвирва няколко мелодии и се обръща към Кеворк и приятелката му Розалия Димитрова (продуцент на продукцията – бел.ред.) със сериозното мнение, че не би го продал, ако е на тяхно място. Било страхотно за годините си! Само трябвало да се постегне с минимална инвестиция. Все пак решихме да го продадем. Петър ни увери, че ще дойде с бригадата да го отнесе, след което ще го реставрира и продаде.

Така и става. След по-малко от седмица героите на Балкански роял се появява и отнася въпросното пиано под вещото ръководство на Димитров, който ги ръководи както диригент ръководи своя оркестър. Тогава това ми направи особено впечатление, защото не знаех. Розалия се обърна към мен с репликата, че трябва да снимам филм за него и така! По онова време игралният ми филм Как да надебелеем здравословно пътуваше по фестивали и не ми се занимаваше особено, предимно от страх, че няма да се справя добре. Розалия обаче е достатъчно убедителна и след два-три месеца срещи, три снимачни дни и три месеца монтаж са готови.

Асланян и Димитрова работят с малък екип от оператор и звукар и определят продукцията като абсолютен рокендрол, примесен с класическа музика и класически инструменти. Това личи и в самия филм, в няколко момента се виждат както бума (пухестият голям микрофон на звукаря – бел.ред.), така и целият екип в най-различни отражения. Има кадри от три различни камери, една от които е на телефон. Непретенциозно и насочено към човека. Опитали сме се да следим и разказваме за Петър през неговите действия в ежедневието, а не толкова чрез диалога. Стремях се да го покажа такъв, какъвто е – търпелив мечтател! Няма да е зле да намерим по един такъв във всеки един от нас.