10 задължителни филми от Cinelibri

Докато по-интелигентната част от Boyscout редакторите събират сили за опашката за автограф от брилянтния английски писател Ian McEwan в Перото този четвъртък, останалите младежи си правят неприлични шеги с мотото Любов между редовете и преравят програмата от 46 филма за най-добрите заглавия в четвъртото издание на фестивала Cinelibri.

Съвсем логично, откриването на фестивала е запазено за екранизация по бестселъра на писателя Ian McEwan, най-известният и чакан гост на тазгодишното Cinelibri. Романтичната идилия на девствените младоженци Florence (Saoirse Ronan) и Edward (Billy Howle) през 1962 се сблъсква челно с тогавашните представи за сексуална свобода и обществени порядки, само и само за да превърне първата им брачна нощ в съдбовно преживяване. Оттам и величествени красиви кадри На плажа Чезъл, където двамата ще се опитат да си отговорят  на въпроса каква всъщност е причината за този физически и ментален дискомфорт.

Можем само да се надяваме, че 17-годишната одисея около заснемането на приключенската комедийна драма Човекът, който уби Дон Кихот си струва парите и нервите на жестокия Terrry Gilliam. Английският режисьор преплита мотиви от романа на Miguel de Cervantes с историята на циничния рекламен директор Toby (Adam Driver), който се пренася във времето от съвременен Лондон в Ла Манча от 17 век, за да бъде сбъркан от възрастен испански обущар за оръженосеца Sancho Pansa и постепенно да загуби способността да различава фантазията от реалността. Типично като за Gilliam, комичното и сюрреалистично приключение на Toby го изправя срещу трагичните последици от филм, който е направил в младите си години и въпросът дали може да се промени и да си върне човечността.

Феновете на Vuncent Cassel ще трябва да почакат още за превъплъщението му в ролята на Paul Gauguin. Дотогава може да пробват Липсващото досие – напрегнат и много диаболичен френско-белгийски трилър за безследно изчезнало 16-годишни момче и полицейски инспектор (Vincent Cassel), решен да го открие и заради собствения си син. Колкото повече задълбава в случая обаче, толкова повече се отдалечава от истината.

Вероятно най-силната година в кариерата на Ethan Hawke продължава с драматичната музикална комедия Джулиет, Гола – остроумна и духовита екранизация на този изключителен, този невероятен Nick Hornby, която поставя читателите на колене със затрогващата и нежна история на Annie, многострадалната приятелка на Duncan, която е изправена пред дилемата дали да задълбочи трансатлантическия си романс с любимия на своя приятел позабравен музикант Tucker Crowe или да остане да чака истинската любов във ветровито и много умряло крайбрежно градче.

Многократно номинираната за Оскар Glenn Close най-накрая трябва да спечели американската академична награда заради дяволски добрата си игра в Съпругата –  проникновеното и емоционално пътешествие в живота на ужасно интелигентна и поразително привлекателна и предана жена, която жертва собствения си талант, мечти и амбиции в продължение на десетилетия, за да бъде полезна на литературната кариера на своя съпруг, затваряйки си очите за неговите изневери и извинения. Само един поглед към лицето на Close в трейлъра и достатъчен да разберете какво може да се случи в навечерието на Нобеловите награди.

Любовта е акт на Неподчинение. Или поне така изглеждат нещата в живота на Ronit Кrushka (Rachel Weisz), която се завръща от Ню Йорк в ортодоксалното еврейско общество в Северен Лондон след смъртта на отчуждения си баща равин, за да провокира с обществото с кинематографично изследване на границите на вярата и сексуалността с помощта на увлечението Esti Kuperman (Rachel McAdams).

Забелязвали ли сте, че всички велики жени в италинската литература и кино се казват Адриана? Защо? Никаква представа, но трилърът Неапол във воали не прави изключение от това негласно правило. Историята накратко: в Неапол, един град, разкъсван от магия и суеверия, лудост и рационалност, мистерия обгръща съществуването на Адриана – жена, връхлетяна от внезапна любов и станала жертва на сурово престъпление. Поетичният портрет на града от Ferzan Özpetek със сигурност е повлиян от мотивите на Fellini и се справя добре с илюстрирането на история за куража, емоционалните лабиринти и културните различия.

Копродукцията Колет е приятна биографична драма за  Sidonie-Gabrielle Colette – млада жена със селски произход, която се омъжва за харизматичен парижанин с доминантен характер, влиза в неговите бохемските среди от покровители и започва да се отдава на творческия си апетит да пише романите от феноменално успешната поредица Claudine.

Забранявам му да живее с този проклет мъж! е реплика, която Oscar Wilde най-вероятно е чувал доста пъти, но не се е трогвал особено много. Rupert Everett е роден да играе ролята на знаменития ирландски поет и драматург в Щастливият принц – хроника на последните трагични жени от живота на Wilde след излизането от затвора и установяването (и мизерно съществуване) в Париж и проникновен поглед към човек, който наблюдава собственото си поражение от иронична дистанция и се отнася към трудностите, застрашаващи живота му, с хумор и безпристрастие.

Romain Gary пише своята автобиографична книга още на 45, за да разкрие изключителната роля на майка му в неговия живот с много любов и неподражаемо чувство за хумор. От детството му в Полша през юношеството в Ница, студентските години в Париж и тежкото обучение за пилот по време на Втората световна война, Обещанието на зората е трагикомичен филм за живота на един голям френски писател.

Cinelibri е от 10 до 24 октомври. Пълната програма на фестивала е тук. Билетите за всички прожекции са в EPAYGO и в киносалоните.