Остриетата на Böker

 

Жените може да ги познават като една от първите компании, предлагащи керамични ножове, но мъжете почитат немската марка Böker като изключителен производител на сгъваеми остриета и тактически ножове. 150-годишната история на базираната в град Солинген компания започва да се развива активно стремглаво още в началото на 19 век с увеличаването на военните конфликти на континента – Böker твърди, че произвежда по 2000 кавалерийски саби и остриета на ден в годините след 1839-а. По-късно част от семейството се установява в Северна Америка и открива клонове и фабрики в Канада, Ню Йорк и Мексико, най-старата фабрика в Солинген е разрушена през Втората световна война, следват няколко поредни препродажби на правата върху името и стигаме до днес, когато Böker е стабилна компания с огромен асортимент от споменатите сгъваеми остриета и тактически ножове, наред с всевъзможни брадви, томахавки, ножове за хвърляне, кухненски остриета, бръсначи и джобни ножчета за професионалисти и обикновени ентусиасти. Практичността на моделите се дължи не само на необходимост, но и на традацията на марката да работи често с консултанти от специалните части и най-добрите майстори на ножове в света. Всеки мъж рано или късно се нуждае от добро острие за работа на терен, затова селектираме осем от най-добрите сгъваеми остриета за къмпинг и барбекю. Маскировъчният Urban Survival (90 лв., снимката горе) е направен по дизайн на популярния инструктор по самозащита Jim Wagner и става предимно за пробиване на всякакви дупки, рязане на въжета и дребни манипулации с месото от скарата. Има го и изцяло в черно за 77 лв. Хвърлете едно око и на тактическия нож за правоохранителни органи, който изглежда повече от заплашително и се продава за 170 лв.

Масивното късо острие и компактен дизайн на джобния S2 (150 лв.) са резултат от съвместната работа на бившия командос Lance Abernathy и дългогодишния майстор на ножове Jody Muller. Двамата създават тактически модели под името Sniper Bladeworks. S2 се забелязва отдалеч заради широкото плоско острие, което реже безпогрешно. Тънката дръжка пасва добре в дланта и предпазва по-схванатите в ръцете и техните пръсти. Клипсът за колан и дупката за ремък улесняват удобното носене без излишни калъфи и го правят подходящ за разфасоване на месо, рязане на пръчки и бързо разкъсване на по-здрави платове като брезент.

Три модела от серията Magnum: First Responder (55 лв.) със 7-сантиметровото острие от стомана и лека пластмасова дръжка ни подсигурява в спешни случаи като травми и непростими липси в полевата кухня – резач за колани и отварачка за бутилки за едно по-мирно изкарване на вечерта.

Bon Appetite (40 лв.) си отговаря на името и спасява положението в планината и дори в офиса. Компактният модел с острие от неръждаема стомана и дървена дръжка съдържа най-необходимите сгъваеми прибори за хранене (нож, вилица и лъжица), разделени помежду си от специална система за прибиране и закопчаване.

Duo Satin (40 лв.) е много красив нож с права форма, острие от неръждаема стомана 440 и дръжка от въглеродна стомана. Всеки дизайн ентусиаст ще го оцени подобаващо като предмет, въпреки липсата на допълнителна функционалност.

Не можем да минем и без керамиката в един убийствен джобен нож с много свойства, който тежи само 71 грама. Острието на Anti-MC (140 лв.) е изработено от високоякостна инженерна керамика, на второ място по твърдост след диаманта. Дръжката и клипсът за колан пък са направени от лека, но изключително здрава и напълно устойчива на корозия титаниева сплав.

Високата цена на привидно ограничения откъм функционалност Scout Cronidur (320 лв.) се дължи на изработката от новата стомана Cronidur 30, използвана приоритетно в космическата програма на НАСА. Въпросната стомана е с много по-голяма корозионна устойчивост от неръждаемата стомана 440. Scout Cronidur е класически ловен нож с елегантна дървена набъбнала дръжка за перфектен контрол. Колекционерите да помислят и за джобния Jagdtaschenmesser Duo (360 лв.) със сгъваем трион и рогова дръжка.

 

Жените вероятно биха се спрели на един от прекрасните комплекти ножове за хвърляне, затова по-добре да тушираме напрежението като подарим красивия модел Fellow (160 лв.) с класически ретро стил и острие от въглеродна стомана, който е подходящ за ежедневна употреба. Дизайнът на плоската дръжка от кост го прави удобен за носене, а размерите на острието му позволяват на девойката да работи сериозно, независимо дали го използва за лов или се бори с барбекюто.

Остриетата на Böker са тук и на място в магазина на нашите приятели от Camouflage.