Най-добрите роли на Jean-Paul Belmondo

За човек, посечен от първия си преподавател по актьорско майсторство с обещанието никога да не прегърне красива жена на сцената или в киното, Jean-Paul Belmondo има доста успешна кариера. 85-годишна легенда на френската нова вълна работи с най-добрите режисьори като François Truffaut, Claude Chabrol, Louis Malle, Jean-Pierre Melville и Claude Lelouch, снима с най-красивите жени на своето време и остава в историята с онази искрена, неподправена и много безстрашна игра, в тон с живота, който живее. Съвсем естествено, човек като него може да се похвали и с любопитни мемоари извън снимачната площадка. Но преди да попием от свободолюбивото му чувство за savoir-vivre в издадените наскоро от Colibri негови мемоари Хиляда живота струват повече от един, преговаряме някои от най-добрите филми на знаменития Jean-Paul Belmondo.

ДО ПОСЛЕДЕН ДЪХ на Jean-Luc Godard (1960)

Малко след като приключва кратката си кариера на непобедим боксьор, Belmondo започва да се занимава сериозно с театър и кино през 2915 и се превръща в най-известното лице и идол на френската нова вълна седем години по-късно с ролята на харизматичния крадец на коли Michel Poiccard, който се скита по улиците на Париж в опит да намери пари за своето бягство, но не преди да прелъсти диаболичната си американска приятелка Patricia (Jean Seberg). Един от най-влиятелните филми в историята въобще е режисьорски дебют за Godard, който пише историята заедно с François Truffaut. За нетипичното мъжкарство и неоспорим талант на Belmondo остава само да се наредят до Аlain Delon в класацията за най-известни и сексапилни френски актьори на ХХ век.

LE DOULOS/THE FINGER MAN на Jean-Pierre Melville (1962)

Jean-Pierre Melville снима тази приятна кримка без години преди шедьовъра Самураят и точно осем преди Червеният кръг. Магическият реализъм на прескачането напред-назад между историите на двамата основни антигерои е необикновено въздействащ в един гангстерски филм за мъже с шапки и шлифери, които поставят своята лоялност и приятелство на изпитание с всяка следваща сцена.

МЪЖЪТ ОТ РИО на Philippe de Broca (1964)

В стилната, забавна и леко абсурдна шпионска комедия на de Broca има всичко необходимо – екшън, отвличане, шпиони, любов, изгубено съкровище и живописни локации. Сниманият изцяло в Бразилия приключенският филм с елементи на фарс превръща Belmondo в световна звезда, благодарение на силната роля на здравеняк с чувство за хумор и екранната химия с убийствената 22-годишна по онова време красавица Françoise Dorléac. За съжаление, сестрата на Catherine Deneuve умира три години по-късно в автомобилна катастрофа.

ЛУДИЯТ ПИЕРО на Jean-Luc Godard (1965)

В един от най-добрите филми на Jean-Luc Godard, Belmondo се превъплъщава в ролята на нещастно женения Ferdinand Griffon, който напуска своето семейство, след като е уволнен от работа, за да избяга с бавачката. Абсолютна класика! В цялото приключение обаче са намесени алжирски гангстери, поредица престъпления в Париж и по Средиземноморието, угризения на съвестта и философски катарзиси. Godard отново не изневерява на прословутия си навик да завършва сценария едва няколко дни преди началото на снимките и кара актьорите да импровизират повечето сцени, заснети в изключително живи и наситени цветове.

КРАДЕЦ на Louis Malle (1967)

Ако искате филм, който доказва невероятният талант на Belmondo да играе забележително с изразителното си лице, без да говори много-много, Крадецът на Louis Malle е абсолютно задължителен. Историята: харизматичният (как иначе?-бел.ред.) професионален крадец по неволя Georges Randal, който прави впечатляващи обири с взлом в Париж в навечерието на ХХ век.

БОРСАЛИНО на Jacques Deray (1970)

Гангстерският филм на Deray с Belmondo, Аlain Delon и Catherine Rouvel е едно от добрите жанрови заглавия, за които само сте чували, но е малко вероятно да сте гледали. Вдъхновеният от истинската история на френски гангстери и немски колаборационисти сценарий се случва в следствие на желанието на Delon да участва в oбщ филм с Belmondo. Двама успяват да се изпокарат за глупости след края на снимките покрай продуцирането на Delon и присъствието на неговото име преди това на Jean-Paul в началните надписи. Очаквано, в режисираното отново от Deray продължение четири години по-късно няма и помен от Belmondo. Забавен факт: героят на Delon се казва Roch Siffredi. Хм.

ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ на Philippe de Broca (1973)

Приятната и много красива сатира на шпионските романи и филми за James Bond печели с историята за писател, който пише 43-ия си роман за своя герой Bob ‘Sinclair’ и едновременно с това изживява неговите приключения. Фантастичният филм на de Broca е посветен на обсебването от литературен герой, което подминава собствения му автор, но едновременно с това дава възможност на Belmondo да демонстрира таланта си да закове две толкова различни роли.

ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ на Georges Lautner (1981)

Френският таен агент Josselin Beaumont е изпратен в измислена африканска държава, за да убие нейния диктатор. Както може да се очаква обаче, поредица от предателства обаче го изправя в търсене на отмъщение срещу собствените си работодатели и въпросния африкански полковник. Едва ли има човек, който не би разпознал запомнящата се основна тема на Ennio Morricone в политически трилър и един от поредните бокс офис хитове на Belmondo, който е съсипан от критиката, но обичан от публиката заради приятната комбинация от насилие и остроумен диалог на сценариста Jacques Audiard.

АС НА АСОВЕТЕ на Gérard Oury (1982)

Френско-немската продукция на Gérard Oury си заслужава дори и само заради приятната гавра с младия Adolf Hitler, тънки намеци за Аншлуса и комедийния талант на Belmondo, който блести в историята за френски боксьор, зарязал шансовете за олимпийска слава в Берлин, само и само за да спаси малкото еврейско сираче Simon Rosenblum и неговото семейство с помощта на немски офицер и стар другар от Първата световна война.

КЛЕТНИЦИТЕ на Claude Lelouch (1995)

Предишният филм на Lelouch с Belmondo му носи награда César за най-добър актьор през 1989. Шест години по-късно, Jean-Paul приема още едно силно предизвикателство в екранизацията на легендарния роман Клетниците на Victor Hugo, само че този път адаптирана да се развие като действие по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война. Пътищата на четирите основни герои, вдъхновени от персонажи в оригиналния роман, се пресичат в история, която се движи между XIX и XX век, a самият Belmondo се превъплъщава изумително и в ролята на бившия боксьор Fortin, и в тази на иконичния Jean Valjean.

Хиляда живота струват повече от един (меки корици, 280 страници, Colibri) на Jean-Paul Belmondo в сътрудсничество с Paul Belmondo и Sophie Blandinières струва 18 лева онлайн и в по-добрите книжарници. Прочетете откъс от автобиографията на актьора ето тук.