Dolce Far Niente е аналогов журнал за безгрижен кеф

Лежерният JFK на корицата подсказва духа на материалите в Dolce Far Niente – летният вестник на Константин Вълков и неговата Дарик команда, който отразява любовта на екипа към печатните издания и спокойния смислен живот и няма големи амбиции, поне засега. Това е скромен експеримент, който започна без почти никакви очаквания и ни хареса да го правим. Винаги сме се вълнували от аналогови медии, навярно и защото не правим разлика между нови и стари медии. Всички медии са медии, стига да се създават с любов.

Вълков не крие, че идеята е вдъхновена от тенденциите на световния печатен пазар и това, което се случва с лимитираните летни издания на големи независими kompanii kato Monocle. В нашата редакция има печатни издания от много точки по света и на неразбираеми езици, но се стараем да следим всичко възможно. Тенденцията за по-голям формат сезонни или целогодишни списания и вестници не е от вчера и продължава да се противопоставя сравнително успешно на смартфоните, в които сме втренчени постоянно. Хрумна ни, че батерията на iPad-a пада бързо на плажа, слънцето грее силно, та защо пък да не направим едно качествено и голямо печатно издание?

Речено-сторено. Водещите и репортерите на радиото и няколкото от честите сътрудници на Вълков и Дарик оформят съдържанието за не повече от седмица. Признавам – от теми, които в момента ни вълнуват, но навярно това е формулата. 86-те страници на списанието са пълни с локално и международно съдържание за скейборд, сърф, лятна и лежерна храна, изкуство и фотография. Колкото до корицата, тя се появи изведнъж и нямаше как да е друга. Попадна ни история за Kennedy, пък и тази снимка – незаменима е. Камелия Величкова от Виж! ни помогна много с визуалната идентичност. С две думи – за кратък период се събрахме приятели и колеги и dolce far niente се случи.

Почти сигурно, същият екип и още нови лица ще се съберат отново и за зимното издание, което вече подготвят за началото на декември. Наясно сме с грешките си, отворени сме за критика, съзнаваме, че може много по-добре и ще се опитаме да направим още по-добър продукт за зимата. В следващия брой ще има малко повече дълги текстове, но отново на теми, които са ни интересни. Съзнават, че може да звучи претенциозно, но за екипа това е единственият начин да направи продукт с любов.

Dolce Far Niente се разпространява безплатно в Мотто, Manzo, Склада, Onе More Bar, Public, Generator, Фабрика Дъга, French 75, The Little things, Spaghetti Kitchen, By The Way, Ma Baker, Atelier, 33 Гастронавти, +това и галерия Структура (София), Капана (Пловдив), Барбосса, Papa Beer и Тезгях (Бургас), Cubo и хотел Графит (Варна), La Mouche (Созопол), Verano (Смокиня), Dirty Градина, Bash и Kite Bar (Градина), хотел  Vila Arte, By The Way и Hacienda Beach (морския Лозенец), Старци разбойници (Варвара), Кораба (Синеморец) и на още хиляда места, които екипът харесва, без да преувеличаваме.